ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλακιωτάκης: Δεν κάνουμε «push back» - Φυλάσσουμε τα σύνορα

Πλακιωτάκης: Δεν κάνουμε «push back» - Φυλάσσουμε τα σύνορα
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Στο μέγιστο βαθμό έχουν αναβαθμιστεί οι επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας για τη φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων, διαβεβαίωσε τη Βουλή ο Γιάννης Πλακιωτάκης και επεσήμανε ότι θα αποτραπεί κάθε απόπειρα εισροής μεταναστών με αποφασιστικότητα, στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. 

Ο υπουργός Ναυτιλίας στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απάντησε στις πιεστικές ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το αν οι ελληνικές αρχές προχωρούν σε «push back», επισημαίνοντας πως η χώρα δέχεται «ασύμμετρη απειλή που δεν έχει να κάνει με το προσφυγικό/μεταναστευτικό».

«Εάν δεν καταλαβαίνετε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή δέχεται μια ασύμμετρη απειλή και ότι δεν έχουμε να κάνουμε με προσφυγικό - μεταναστευτικό, είναι πρόβλημά σας», είπε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάννης Πλακιωτάκης: «Ο κ. Τσίπρας, ουσιαστικά σας ακύρωσε. Ακύρωσε δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, απαράδεκτες δηλώσεις σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, όπου δεχόμαστε μια ασύμμετρη απειλή, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, υποκινούμενων, ουσιαστικά γιατί; Για να επιτύχει η Τουρκία την επιδίωξη των στρατηγικών και γεωπολιτικών της επιδιώξεων. Μετά και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η εντολή είναι ξεκάθαρη. Αναβάθμιση στο μέγιστο βαθμό των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων για τη φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της πατρίδας μας.

Εμείς, κύριε Πρόεδρε, είμαστε αποφασισμένοι - και το κάνουμε ήδη - να ενισχύσουμε στο ύψιστο επιχειρησιακό επίπεδο, το Λιμενικό Σώμα με σκάφη, με προσωπικό, με αυξημένες περιπολίες και με τόλμη και αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, ήδη, έχουμε παράξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Θέλω, λοιπόν, να τονίσω, ότι εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση και άποψη. Προστασία θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της πατρίδας μας στον ύψιστο βαθμό».

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, επέμεινε ότι αυτό που γίνεται δεν είναι push back αλλά αποτροπή της παράνομης εισόδου στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ