ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης στο CNNi: Προπαγάνδα από τους Τούρκους για την κατάσταση στα σύνορα

Γεραπετρίτης στο CNNi: Προπαγάνδα από τους Τούρκους για την κατάσταση στα σύνορα
ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Συνέντευξη στο CNNi παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, απορρίπτοντας όλες τις πληροφορίες που διακινούνται από την τουρκική πλευρά σχετικά με πυροβολισμούς κατά προσφυγών και μεταναστών από τους Έλληνες και επαναλαμβάνοντας πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει την «υπογραφή» της Τουρκίας.

Ερωτώμενος από την δημοσιογράφο του αμερικάνικου δικτύου Κριστιάν Αμανπούρ για τις πληροφορίες περί πυροβολισμών, ο υπουργός τόνισε πως οι ελληνικές δυνάμεις δεν έχουν χρησιμοποιήσει ασύμμετρη βία, ούτε και έχουν προχωρήσει σε πυροβολισμούς.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «προπαγάνδα από Τούρκους αξιωματούχους» και αναφέρθηκε στο βίντεο που έδειξε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που αποδεικνύουν τον τουρκικό «δάκτυλο» στην μετακίνηση των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα με την Ελλάδα.

Επανέλαβε τις δηλώσεις Ερντογάν περί ανοίγματος συνόρων και αναφέρθηκε στις εθνικότητες των συλληφθέντων.

«Από όσους έχουν μπει, μόλις το 4% προέρχεται από τη Συρία. Είναι προφανές πως η κατάσταση δεν έχει να κάνει με τη συριακή κρίση», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Να σημειωθεί πως η καταγωγή όσων έχουν συλληφθεί από τις 06.00 π.μ. την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 έως σήμερα (Πέμπτη) στις 06.00 το πρωί, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Αφγανιστάν, 64%
  • Πακιστάν, 19%
  • Τουρκία, 5%
  • Συρία, 4%
  • Σομαλία, 2,6%
  • Ιράκ, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος: 5,4

Ακόμη, ο υπουργός κατήγγειλε πως οι μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρονται απευθείας από Τούρκους στην περιοχή και έκανε λόγο για άτομα που έχουν περάσει μεγάλο διάστημα στη γείτονα χώρα και μιλούν άπταιστα τουρκικά.

Τέλος, τόνισε πως «εδώ έχουμε μία εργαλειοποίηση ατόμων για γεωπολιτικούς σκοπούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ