ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση εργασίας αποκλειστικά για τους ασυνόδευτους ανήλικους συγκάλεσε ο Κουμουτσάκος

Συνάντηση εργασίας αποκλειστικά για τους ασυνόδευτους ανήλικους συγκάλεσε ο Κουμουτσάκος
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Την πρώτη συνάντηση εργασίας για τη «Διάσκεψη της Αθήνας για τους Ασυνόδευτους Ανήλικους» συγκάλεσε σήμερα, Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην πρώτη αυτή οργανωτική συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -υπό την αιγίδα της οποίας θα τελεί η Διάσκεψη-, της UNICEF, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υποστήριξης Ασύλου (EASO), ως συνδιοργανωτών της Διάσκεψης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για την πρώτη διάσκεψη επικεντρωμένη αποκλειστικά στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων που διοργανώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι εργασίες της διάσκεψης και οι συζητήσεις, που θα γίνουν κατά τη διάρκειά της, θα συνιστούν εκ των πραγμάτων ουσιαστική συνεισφορά στον εν εξελίξει διάλογο για το Νέο Κοινό Σύστημα Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, σκοπός της διάσκεψης της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου, είναι η ευαισθητοποίηση κοινής γνώμης και κυβερνήσεων, ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η αλληλεγγύη που απαιτεί αυτό το ευαίσθητο και σοβαρό ζήτημα. Επίσης, μεταξύ των επιδιώξεων της διάσκεψης είναι η εξεύρεση συγκεκριμένων συνεισφορών, προτάσεων και λύσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ασυνόδευτων παιδιών.

Οι συμμετέχοντες στην πρώτη αυτή οργανωτική συνάντηση τόνισαν ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την πραγματοποίηση της διάσκεψης, λόγω και του θετικού κλίματος και της δυναμικής που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, την οποία προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ