ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Ο Ερντογάν προσπάθησε να εκβιάσει την ΕΕ αλλά δεν τα κατάφερε

Κουμουτσάκος: Ο Ερντογάν προσπάθησε να εκβιάσει την ΕΕ αλλά δεν τα κατάφερε
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την εκτίμηση ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας «αλλά δεν τα κατάφερε», εξέφρασε σε δηλώσεις του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ για το προσφυγικό και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, έκανε γνωστό πως σε όλες τις συναντήσεις οι Ευρωπαίοι εταίροι ευχαρίστησαν τη χώρα μας που υπερασπίστηκε τα σύνορα της Ευρώπης.

Παράλληλα τόνισε ότι «το κλίμα για την Τουρκία είναι πολύ επιφυλακτικό» και εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος στις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες θα προσπαθήσει να βάλει στο τραπέζι το σύνολο των εκκρεμοτήτων με την ΕΕ και θα χρησιμοποιήσει το μεγάλο χαρτί του προσφυγικό.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα, Δευτέρα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για συνομιλίες σχετικά με την μετανάστευση, την ασφάλεια, την σταθερότητα στην περιοχή και την κρίση στη Συρία. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση, χθες, δήλωσε: .

«Αναμένω να επιστρέψω από το Βέλγιο με διαφορετικά αποτελέσματα».

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν έλαβε την αναμενόμενη υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα για το ζήτημα. «Εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας που προβλέπονται από τη συμφωνία με την ΕΕ. Ωστόσο η ΕΕ δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της εκτός από μια ελάχιστη συνεισφορά...Ελπίζω αυτή τη φορά να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», είπε χαρακτηρισρικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να παράσχει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της. Η οικονομική ενίσχυση ενδέχεται να είναι μικρότερη από αυτή που προσφέρθηκε προηγουμένως, σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα πως η εκταμίευσή του θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση της Άγκυρας στην μεταναστευτική συμφωνία.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν «επί της αρχής έτοιμη να παράσχει επιπλέον βοήθεια για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία» μόνο εάν η Άγκυρα τερματίσει τις «πολιτικές της εκβιασμού», απειλώντας να στείλει περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στην ΕΕ.

Το προσφυγικό αποτελεί σημείο δριμείας κόντρας μεταξύ των δύο πλευρών, ιδίως από την περίοδο που ξεκίνησε η μαζική προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ