ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα εκλήθη στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις

Τουρκία: Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα εκλήθη στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις

Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για εξηγήσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά «παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά και την σύλληψη δημοσιογράφων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο, ζητήθηκε από τον Έλληνα πρέσβη, Μιχαήλ-Χρήστο Διάμεση να σταματήσει η Ελλάδα «τις παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων, να απευθύνει σύσταση στις μονάδες της στα χερσαία σύνορα και να σταματήσει τις συλλήψεις δημοσιογράφων που καλύπτουν την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στη Ρόδο και τη Μυτιλήνη».

Να σημειωθεί πως το πρωί εκλήθη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα με αφορμή το περιστατικό που συνέβη ανοικτά της Κω, όταν τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού.

Το μεσημέρι υπήρξε ακόμη μία προκλητική κίνηση από πλευράς Άγκυρας, καθώς, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τον Βόρειο Έβρο σε ύψος από 10.000 έως 500 πόδια, στις 14:50 μ.μ.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις

Μισή ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 15:27 μ.μ. ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, επίσης, πέταξε πάνω από τους Καλόγερους - βορειοανατολικά της Άνδρου στα 26.000 πόδια.

«Έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώνονται όπως είναι η πάγια τακτική μας όλοι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Για «σκοπούμενη σύγκρουση» κάνει λόγο το Λιμενικό

Σημειώνεται ότι η σύγκρουση μεταξύ των δύο σκαφών επιβεβαιώθηκε αρχικά από πηγές του Λιμενικού αλλά και πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ στη συνέχεια εκδόθηκε και επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού.

Το Λιμενικό κάνει λόγο για «σκοπούμενη σύγκρουση» από πλευράς της τουρκικής ακταιωρού, με «σαφή πρόθεση εμβολισμού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Σκοπούμενη σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του.

Την 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους.

Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ