ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία

Το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία
ΕUROKINISSI

Το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας φαίνεται πως επηρεάζει και τις οικονομικές εξελίξεις. Μετά την χτεσινή καταστροφική μέρα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, σήμερα είχαμε νέα πτώση. με το γενικό δείκτη να κλείνει με πτώση κατά 2,89%, δείχνοντας ότι δεν μπορεί να αντιδράσει μετά τη «βουτιά» 7,87% που κατέγραψε στο κλείσιμο της Δευτέρας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις οι όποιες κλιμακώνονται με τους αγρότες να σκληραίνουν τη στάση τους και να μην είναι διατεθειμένοι να προσέρθουν σε διάλογο αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει ολοκληρωτικά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Μάλιστα, η πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό δεν φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα και στους δανειστές. Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο τονίζει την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

«Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ

Νέα σενάρια για Grexit

Επιπλέον, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο τα οποία αναφέρονται στο ενδεχόμενο του Grexit, αυτή τη φορά με αιτία το προσφυγικό. Ενδεικτικό είναι το σημερινό δημοσίευμα του CNBC στο οποίο αναφέρεται πως «οι χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα αυξάνουν την πίεση που βιώνει η χώρα, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως μια "λιμνάζουσα" οικονομία, αύξηση των κοινωνικών εντάσεων και πολιτική πίεση, παράγοντες που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν έξω από την ζώνη του ευρώ».

Την ίδια στιγμή, παρά τις επανειλημμένες τοποθετήσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου στο σημερινό μπρίφινγκ στο οποία καλούσε την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση σε μια σειρά από θέματα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να βρίσκει συμμάχους και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

Ήδη ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το σχέδιό της για το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας πως «είναι φανερό σε όλους, ότι η κοινωνία είναι απέναντι στην πρόταση αυτή, καθώς πλήττεται η οικονομία και η ίδια η υπόσταση πολλών επαγγελματικών κλάδων, χωρίς να λύνεται το πρόβλημα.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αποσύρει αμέσως το σχέδιό του, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος από την αρχή με τους κοινωνικούς φορείς», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του.

«Ζωντανά» τα σενάρια εκλογών από τους ΑΝΕΛ

Όλα αυτά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αποκρούει τα σενάρια για εκλογές που πάντως πυροδοτήθηκαν εκ νέου από τη σημερινή τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ Μαρίνας Χρυσοβελώνη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ

«Ούτε ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ επιθυμούν νέες εκλογές. Αυτό που είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι ότι, αν οι δανειστές δεν εκλογικεύσουν τις απαιτήσεις τους, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε και μια διαφορετική λύση, γιατί στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Χρυσοβελώνη.

Διαβάστε ακόμα:

Βασίλης Λεβέντης: Ο Τσίπρας θα παραιτηθεί λόγω Ασφαλιστικού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ