ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης για κορωνοϊό: Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα

Γεραπετρίτης για κορωνοϊό: Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Εκτενή αναφορά στο ζήτημα του κορωνοϊού έκανε σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε συνέντευξή του στους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο στον ρ/σ Alpha , o υπουργός Επικρατείας, υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, είπε ότι: «Ακολουθήσαμε ένα πρότυπο το οποίο νομίζω ότι έχει βοηθήσει πολύ. Με τον τρόπο αυτό λειτουργήσαμε προοπτικά, έτσι ώστε να αναλαμβάνουν μέτρα πρόληψης όταν ακόμα ήταν ουδέτερος ο χρόνος. Αυτό το οποίο ήθελα να επισημάνω είναι το γεγονός ότι όπως οι επιστήμονες έχουν εξειδικεύσει, το κρίσιμο στις περιπτώσεις αυτές είναι να λαμβάνουμε τα μέτρα έγκαιρα».

Προσέθεσε ότι: «Έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο συγκεκριμένο από πολύ νωρίς. Ένα σχέδιο τριών πυλώνων. Ο πρώτος είναι η δημόσια υγεία. Ο δεύτερος είναι η οικογένεια και η κοινωνία και ο τρΊτος είναι η οικονομία. Στον πυλώνα της δημόσιας υγείας που είναι και το πιο σημαντικό, εκείνο το οποίο πράξαμε είναι να μπορέσουμε όσο το δυνατόν να έχουμε το μέγιστο δυνατό προσωπικό, να υπάρχουν απομονωμένοι χώροι, να ανοίξουμε όλες τις ΜΕΘ και να εξασφαλίσουμε εξοπλισμό, ιατρικά αναλώσιμα δηλαδή, από όλες τις δυνατές πηγές».

Για την Ιταλία

Αναφορικά με την πολύ μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι: «Η Ιταλία είναι ένα θέμα προς διερεύνηση και από την ιατρική κοινότητα. Η επέκταση του φαινομένου αποδίδεται σε διάφορους λόγους. Το πρώτο είναι ότι υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, το δεύτερο είναι το γεγονός ότι υπήρξε ανάμειξη στα νοσοκομεία μεταξύ των ασθενών με τον ιό, με άλλες ασθένειες, με αποτέλεσμα να υπάρξει εύκολη διάδοση σε ευάλωτες κατηγορίες και το τρίτο είναι το δημογραφικό ζήτημα, επειδή υπάρχει πολύς γερασμένος πληθυσμός. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχεις πεπερασμένος αριθμός στα δημόσια νοσοκομεία. Κανένα σύστημα υγείας παγκοσμίως δεν μπορεί να υποστηρίξει μια πανδημία. Αυτό που θα πρέπει να υπάρχει είναι ένας προγραμματισμός για να υπάρξει η μέγιστη επέκταση εξοπλισμού».

Οι προβλέψεις

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις από εδώ και πέρα, ο κ. Γεραπετρίτης είπες ότι: «Έχουμε καθημερινή ενημέρωση σε συγκεκριμένο χρόνο. Προχωράμε με τα δεδομένα μέρα με τη μέρα. Προτιθέμεθα να λάβουμε μέτρα τα οποία θα είναι ανάλογα με την περίσταση. Θα έχουν χαρακτήρα γεωγραφικό και έχουν συζητηθεί όλα τα σενάρια. Θέλω οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια ότι οι αριθμοί οι οποίοι ακούγονται είναι οι απολύτως ακριβείς. Δεν έχουμε παρέκκλιση. Είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς στα πράγματα. Στο στάδιο το οποίο βρισκόμαστε τώρα, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είμαστε σε σχετικώς χαμηλή επικινδυνότητα, αλλά έχουμε και διάφορες επιβαρυντικές συνθήκες, όπως είναι η προσέλευση και των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που πρέπει να ελέγχονται».

Τόνισε επίσης ότι: «Σας διαβεβαιώ απολύτως και θέλω σε αυτό να πάρετε τον λόγο μου ότι υπάρχουν όλα τα πρωτόκολλα για οποιαδήποτε περίπτωση εκτεταμένης πανδημίας, η οποία περιλαμβάνει τόσο την ανάπτυξη των μηχανισμών για υπαίθρια και πλωτά νοσοκομεία, όσο και την τυχόν επίταξη υπηρεσιών και από τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει μια ενιαία ομπρέλα δημόσιας υγείας. Υπάρχει επίσης το πρωτόκολλο που αφορά τον μετασχηματισμό συγκεκριμένων μονάδων αποκλειστικά και μόνο σε χώρους υποδοχής ασθενών από τον ιό.»

Η Μόρια

Για τη Μόρια ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι υπάρχει μηχανισμός για τον κορωνοϊό. «Βεβαίως υπάρχει. Ασχολείται με όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν τα ύποπτα κρούσματα. Υπάρχει πολύ μεγάλη εγρήγορση σε όλα τα κομμάτια που έχουν να κάνουν με τα ΚΥΤ. Εντελώς καθησυχαστικός δεν μπορώ να είμαι σε καμία περίπτωση και αυτό γιατί είναι ένας αλγόριθμος με τα δεδομένα να μεταβάλλονται κάθε μέρα. Και στην περίπτωση των συγκεντρώσεων σε μικρούς χώρους υπάρχει ζήτημα μεγαλύτερης επικινδυνότητας».

Υβριδικός πόλεμος

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι: «Έχουμε δει όλους τους χάρτες, έχουμε δει όλα τα σενάρια. Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία θα απελευθερωθούν ανάλογα με την ένταση ή της όποιας τυχόν επίθεσης δεχθούμε από την Τουρκία. Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν το έχουμε βιώσει στο παρελθόν. Έχουμε πρώτον το γεγονός ότι η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια σχέση ασφυκτική. Ότι έχει επιχειρήσει στη διπλωματία έχει πάει αρνητικά. Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος, βρισκόμενος σε δυσχερή θέση θα αναζητήσει έναν τρόπο να βγει από την κατάσταση ασφυξίας. Αυτό που συνέβη με τη χειραγωγημένη και οργανωμένη μεταναστευτική ροή ήταν μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία, είναι η έκφραση του πιο κυνικού υβριδικού πολέμου που μπορεί να υπάρξει. Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή μετέρχεται κάθε τύπου ανορθόδοξο μέσω για να διαφύγει στον ασφυκτικό κλοιό που έχει περιέλθει. Από την άποψη του συμβολισμού και της ουσίας οι απαντήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι τέτοιες έτσι ώστε να μην δίδεται ευκαιρία για πολλές μανούβρες. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν ανέμενε τέτοιου είδους σθεναρή αντίσταση στον Έβρο και βρέθηκε σε τοιχο. Η δυσκολία έχει αναβαθμιστεί και αυτό που αναζητείται ουσιαστικά είναι μία έντιμη λύση διαφυγής από τον κλοιό από την Τουρκία. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στην ΕΕ. Η Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο είναι κερδισμένη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ