ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Στρατό κι αστυνομία στέλνει η Αυστρία στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Προσφυγικό: Στρατό κι αστυνομία στέλνει η Αυστρία στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ
Στρατιώτες στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ EPA/NAKE BATEV

Στρατιώτες και αστυνομικούς στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα στέλνει η Αυστρία, σε μια προσπάθεια να επιχειρήσουν να ανακόψουν την προσφυγική ροή.

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά από συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Σύμφωνα με τον Κουρτς, η αυστριακή κυβέρνηση έθεσε περιορισμό σε ότι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχθεί το 2016 στη χώρα, που δεν θα είναι μεγαλύτερος από 37.500, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στα δυτικά Βαλκάνια κι απαιτείται η αρωγή όλων των χωρών για να ανακοπεί η εισροή προσφύγων.

Στόχος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, είναι να ανακοπεί η ροή των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, γι αυτό και κρίνεται απαραίτητη η συνεννόηση και οι συντονισμένες προσπάθειες με τα Σκόπια και το Βελιγράδι.

Από την πλευρά του ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό πως σε περίπτωση που η Αυστρία ή κάποια χώρα στην αποκαλούμενη βαλκανική οδό κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγες το ίδιο θα πράξει και η Σερβία.

«Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να μείνουν στη Σερβία», τόνισε ο Ντάτσιτς και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει συνεχής ενημέρωση μεταξύ των χωρών που διασχίζουν οι πρόσφυγες για να μην δημιουργούνται τετελεσμένα και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανάγκη να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και να μην μετατεθεί ένα δύσκολο πρόβλημα στις χώρες των Βαλκανίων.

Διαβάστε ακόμη

Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ: Η Ευρώπη βρίσκεται σε πανικό, θα τη βοηθήσουμε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ