ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Θετική η έναρξη διαπραγματεύσεων ΕΕ με Αλβανία-Β. Μακεδονία

Κατρούγκαλος: Θετική η έναρξη διαπραγματεύσεων  ΕΕ με Αλβανία-Β. Μακεδονία
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκτιμάει ότι είναι θετική η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αποκαθιστά ένα μεγάλο λάθος της ΕΕ.

Κυρίως, συμβάλλει καθοριστικά - στην πιο κρίσιμη στιγμή - στη σταθερότητα και ανάπτυξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ειρήνη και συνεργασία στα Βαλκάνια και την φιλία των λαών μας.

Σε μία περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, έχει ιδιαίτερη σημασία που με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανακόπηκε η πορεία ραγδαίας αποσταθεροποίησης - και αποξένωσης από την ΕΕ- των χωρών που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας».

Η ελληνική μειονότητα

Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου:

«Δυστυχώς, στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, και τους προεκλογικούς λεονταρισμούς των στελεχών της ΝΔ, αποφάσισε να αλλάξει την ελληνική θέση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ως προϋπόθεση για να δοθεί πράσινο φως στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Αντί να πιάσει- εδώ και 8 μήνες- το νήμα της διαπραγμάτευσης με την Αλβανία, από εκεί που το άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, και να κλείσει αυτά τα ζητήματα με τη στήριξη της ΕΕ, σήμερα η Ελλάδα δίνει το πράσινο φως για έναρξη διαπραγματεύσεων, αρκούμενη στη διαβεβαίωση ότι η Αλβανία οφείλει "να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο" σε σχέση με το δικαιώμα αυτοπροσδιορισμού, τον περιουσιακό νόμο και την απογραφή, για να υιοθετηθεί το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Τα ζητήματα αυτά δεν τίθενται καν ως κριτήρια για την πραγματοποίηση της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης».

Η δήλωση καταλήξει ως εξής:

«Η ελληνοαλβανική συνεργασία και η ενεργή στήριξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, είναι και οφείλουν να είναι προτεραιότητες για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αλλά η λογική της Νέας Δημοκρατίας να αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις με τους γείτονές μας, είτε από αδράνεια είτε προκειμένου να μην έχει πολιτικό κόστος, είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Ενδεικτικές αυτής της στάσης είναι η στήριξη στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο 2008 και η αντίστοιχη, άνευ όρων, στήριξη προκειμένου να αποκτήσει η Αλβανία καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, τον Ιούνιο 2014.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί ώστε η κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν, τουλάχιστον στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ