ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Ομόφωνα δεκτή η τροπολογία για την παραγωγή αντισηπτικών

Κορωνοϊός: Ομόφωνα δεκτή η τροπολογία για την παραγωγή αντισηπτικών
ΙΝΤΙΜΕ

Ομόφωνα δεκτή έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που κατέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την άμεση χορήγηση σε εταιρείες παραγωγής φαρμάκων και καλλυντικών, που ήδη λειτουργούν, ειδικής άδειας για την παρασκευή αντισηπτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης η άδεια αυτή θα έχει ισχύ όσο διάστημα διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού, ενώ τα αντισηπτικά προϊόντα που θα παραχθούν, απαγορεύεται να εξαχθούν.

Εκτιμάται ότι θα διατεθούν στην αγορά επιπλέον 300.000 αντισηπτικά και ότι από 500.000 που είναι σήμερα η ημερήσια κατανάλωση, θα μπορέσει να φτάσει τις 800.000.

Από σήμερα δε, όπως ανέφερε νωρίτε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα «τρέξει» ταχύτερα η σχετικά διαδικασία στα τελωνεία για την ομαλή τροφοδότηση της αγοράς σε πρώτη ύλη.

Στην κριτική που δέχθηκε ότι δεν υπάρχει επάρκεια στην αγορά, παραδέχθηκε ότι παρατηρούνται προβλήματα καθώς είναι αυξημένη η ζήτηση και τόνισε ότι σήμερα τα super market παρέλαβαν 500.000 τεμάχια.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε στον Παύλο Πολάκη, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» τις αναρτήσεις του στις οποίες τον αποκαλεί υπουργό των μαυραγοριτών, ενώ στις αναφορές του κ. Παππά περί φαινομένων αισχροκέρδειας, υπογράμμισε πως σήμερα θα μπουν τα πρώτα πρόστιμα.

«Βρήκαμε σε μια φαρμακαποθήκη υπερβολικές τιμές και θα μπει πρόστιμο όπως θα μπουν πρόστιμα και σε πρατήρια καυσίμων. Με δική μας πρωτοβουλία δημιουργήθηκε ηλεκτρονική βάση όπου όλες οι φαρμακαποθήκες και έμποροι θα δηλώνουν το σύνολο των εμπορευμάτων και αν τα κρύψουν θα τα κατάσχουμε. Οι έλεγχοι αποδίδουν», είπε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για «σημεία και τέρατα», καλώντας παράλληλα, την κυβέρνηση να αποσύρει τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά.

«Να αποσύρετε την διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν για ένα εξάμηνο τους εργαζόμενους με το μισό μισθό. Αντί να κάνουμε ότι άλλες χώρες για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και μισθούς κάνετε τα αντίθετα στέλνοντας τον κόσμο στον πάγκο», ανέφερε προς τα κυβερνητικά έδρανα.

«Δεν είναι εποχές για λαϊκισμό. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η επόμενη ημέρα από την κρίση όταν πάρει μπρος η οικονομία να είναι διασφαλισμένες όλες οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας. Μπορεί να κάνουμε λάθη να διαφωνήσουμε γι αυτά πολιτισμένα και εμείς θα τα διορθώσουμε», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

«Όλα όμως έχουν μια κεφαλίδα. Διασφάλιση θέσεων εργασίας. Όποιος κάνει απολύσεις δεν θα πάρει τίποτα. Συνδέσαμε τις θέσεις εργασίας με το συμφέρον του εργοδότη. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ανόητος εργοδότης που θα κάνει απολύσεις. Θα σας πω ότι χθες στην Αυγή διάβασα ότι στην Ισπανία ο αρχηγός των Podemos συμφώνησε με 500.000 απολύσεις. Ήρεμα και πολιτισμένα λέω ότι έχουμε κοινό στόχο να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές και θέσεις εργασίας», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ