ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Με εξέπληξε δυσάρεστα η στάση Γερμανίας-Ολλανδίας

Χατζηδάκης: Με εξέπληξε δυσάρεστα η στάση Γερμανίας-Ολλανδίας
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Κριτικός εμφανίστηκε ο Κωστής Χατζηδάκης απέναντι στη Γερμανία, την Ολλανδία και τις άλλες χώρες που απορρίπτουν το ευρωομόλογο κορωνοϊού.

Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι: «Με εξέπληξε δυσάρεστα η στάση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών του Βορρά. Περίμενα μεγαλύτερη ευελιξία και κατανόηση του προβλήματος. Έχουμε μπροστά μας μια συμφορά που ξεπερνά τις δυνάμεις όλων μας. Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει έμπρακτα τις αρχές της αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων, της ευαισθησίας, της ανθρωπιάς και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η δειλία και η έλλειψη οράματος είναι «βούτυρο στο ψωμί» των ευρωσκεπιτικιστών.» Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «κάτι θα γίνει, αλλά δεν ξέρω πότε και αν θα είναι απολύτως ικανοποιητικό. Με χαροποιεί το γεγονός ότι τρεις μεγάλες χώρες, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία κινούνται στη δική μας κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Το πακέτο των μέτρων

Σχετικά με το τέταρτο πακέτο οικονομικών μέτρων για τον κορωνοϊό που ανακοινώθηκε σήμερα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι καλύπτονται πάρα πολλές ομάδες επιχειρήσεων και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Πρόσθεσε όμως, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέα έξαρση του προβλήματος το φθινόπωρο, ότι «πρέπει να κάνουμε οικονομία δυνάμεων γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η κρίση». Ο υπουργός εκτίμησε ότι η ύφεση θα είναι σημαντική, καθώς πλήττονται τομείς ζωτικοί για την ελληνική οικονομία, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. «Η φετινή χρονιά ουσιαστικά θα πάει χαμένη», ανέφερε και τόνισε πως τα μέτρα αποσκοπούν στον περιορισμό των συνεπειών της ύφεσης. «Παλεύουμε να περάσουμε απέναντι τις λιγότερες δυνατές ζημιές, όμως κάποιες ζημιές θα υπάρξουν», είπε.

Αναφερόμενος τέλος στα θέματα της ενέργειας επεσήμανε πως σήμερα - αύριο θα ανακοινωθεί ο μηχανισμός εγγυοδοσίας για τις εταιρείες ενέργειας που θα παράσχει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας και θα τους επιστρέψει να υποστηρίξουν τα μέτρα για τους καταναλωτές (ήδη ανακοινώθηκαν από ορισμένες) χωρίς σοβαρές απώλειες. «Χωρίς τις ενεργειακές εταιρείες δεν υπάρχει όχι μόνο οικονομία αλλά ούτε δημόσια υγεία», κατέληξε ο υπουργός.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ