ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς για Μανώλη Γλέζο: Σύμβολο για Ελλάδα και Ευρώπη

Μ. Σχοινάς για Μανώλη Γλέζο: Σύμβολο για Ελλάδα και Ευρώπη
© Intime p.a.

Σύμβολο για την Ελλάδα και την Ευρώπη χαρακτηρίζει τον Μανώλη Γλέζο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Γνώρισα τον Μανώλη Γλέζο στα ύστερα της πολιτικής του πορείας. Δεν ήταν απλώς ένας Έλληνας ευρωβουλευτής αλλά ισχυρό σύμβολο και δυνατή φωνή μιας Ευρώπης όπως τη θέλουμε. Με ζωντανή την ιστορική μνήμη αλλά ακλόνητη τη βούληση να πορευτούμε όλοι μαζί. Σύμβολο για Ελλάδα και Ευρώπη» γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, ο κ. Σχοινάς.

Ποιος ήταν ο Μανώλης Γλέζος;

Ο Μανώλης Γλέζος νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου και κατέληξε από καρδιακή ανεπάρκεια. Νοσηλευόταν από τις 18 Μαρτίου και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε.

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο, το ορεινό χωριό της Νάξου, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, το οποίο και «προίκισε» με μια μοναδική συλλογή πετρωμάτων από όλον τον κόσμο (ήταν απαράμιλλη η αγάπη του για τη γεωλογία). Ένιωθε, από την άλλη, μισός Ναξιώτης και μισός Παριανός, με ιδιαίτερη αγάπη για την Πάρο, αφού από εκεί καταγόταν η μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου. Στην Πάρο, άλλωστε, συνήθιζε να περνά τα καλοκαίρια του τα τελευταία χρόνια. Ο πατέρας του, Νικόλαος Γλέζος ήταν δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος.

Τα παιδικά του χρόνια ο Μ. Γλέζος τα έζησε στο χωριό του, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Από τα μέσα της δεκαετίας του '30 η οικογένειά του μεταναστεύει στην Αθήνα και το 1940 ο εκλιπών περνά στην ΑΣΟΕΕ. Ως μαθητής ακόμη πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιφασιστικής ομάδας για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς αλλά κατά της δικτατορίας του Μεταξά. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής δίνει το «παρών» στην αντίσταση του λαού μας μέσα από τις τάξεις της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, με αποτέλεσμα να υποστεί φυλακίσεις, βασανιστήρια και διώξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ