ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΑΤΟ: Πράσινο φως σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο κατά των διακινητών

ΝΑΤΟ: Πράσινο φως σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο κατά των διακινητών
REUTERS/Francois Lenoir/Files

Πράσινο φως δόθηκε για την εμπλοκή της Συμμαχίας στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, την οποία επικύρωσαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, έπειτα από κοινό αίτημα της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

“Συμφωνήσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα παράσχει υποστήριξη για να βοηθήσει στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Η συμφωνία βασίζεται σε κοινό αίτημα της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη λήξη της Συνόδου στις Βρυξέλλες.

“Στόχος είναι να συμμετέχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για την ανάσχεση της παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο”, πρόσθεσε.

Ο Γ. Γ. ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ως εξής:

Η ναυτική δύναμη Standing Maritime Group 2 -η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή υπό γερμανική διοίκηση- θα ηγηθεί της αποστολής για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο σε συνεργασία με την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή.

Η αποστολή, η οποία “θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό”, θα αναλάβει τη διεξαγωγή αναγνώρισης, παρακολούθησης και επιτήρησης των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ενώ παράλληλα θα έχει “απευθείας σύνδεση” με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό διαχείρισης συνόρων, Frontex.

Βάσει της συμφωνίας, οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν θα επιχειρούν στα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο η μία της άλλης.

Ο Γ.Γ. επεσήμανε ακόμα ότι η νατοϊκή ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο δεν έχει να κάνει με επαναπροώθηση πλοίων με πρόσφυγες, αλλά στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η εμπορία ανθρώπων και τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του αμερικανικού πενταγώνου, Ας Κάρτερ, είχε πει για τα κυκλώματα των διακινητών: “Υφίσταται ένα εγκληματικό συνδικάτο που εκμεταλλεύεται αυτούς τους δύσμοιρους ανθρώπους, πρόκειται για μία οργανωμένη επιχείρηση διακίνησης”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ