ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε εντολή να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε εντολή να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίθεση σε «όσους δε θέλουν να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» εξαπέλυσε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

«H σημερινή συνεδρίαση δείχνει ποιος θέλει να μπει τάξη στην ασυδοσία και ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας και ποιοι αυτοί που πάνε να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε επίσης αυτό που ορίζει σαν διαπλοκή. «Η πολιτική εξουσία θρέφει τη μιντιακή και οικονομική εξουσία και αυτή με τη σειρά της το ανταποδίδει. Μεσα που έχουν μόνο ζημιές και όχι κέρδη συντηρούνται και δανειοδοτούνται από τράπεζες για να στηρίζουν πολιτικά χρεωκοπημένες κυβερνήσεις και χρεωκοπημένα κόμματα, με ανταλλάγματα οικονομικού χαρακτήρα. Αυτή είναι η δομή της διαπλοκης στη χώρα»

«Αυτοί που στήσανε το σύστημα της διαπλοκής είχαν την εντύπωση πως θα διαρκέσει για πάντα. Όμως ο λαός στήριξε μια κυβέρνηση που θέλει να τα βάλει με τα συμφέροντα. Έχουμε εντολή να συγκρουστούμε με το κατεστημένο και τα συστήματα διαφθοράς και διαπλοκής», δήλωσε.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, είπε ότι ο λαός έδωσε τρεις φορές τη στήριξή του στην κυβέρνηση με μια σαφή εντολή, «να συγκρουστούμε με το κατεστημένο και να καθαρίσουμε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας και ανομίας, των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση». Δίνοντας παράδειγμα τη Siemens που έδινε ποσοστό κατευθείαν από τα κέρδη της στα κόμματα, και τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών που με αίμα ακόμα κεφαλαιοποιεί ο ελληνικός λαός, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι γι΄αυτό και όταν έρχονταν οι λίστες καταθετών του εξωτερικού, οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να τις χώνουν σε κάποια συρτάρια για να μη γίνονται έλεγχοι.

Τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν και απομύζησαν όλη τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, ήρθε η ώρα να δώσουν εξηγήσεις και να περάσουν από το ταμείο, πληρώνοντας τους φόρους τους, και όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό αφορολόγητα.

Για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Σαμαράς είχε πει για τον συνεργάτη του, μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρους, ε λοιπόν όχι δέκα, εκατό Παπασταύρους θα έχουμε που θα πληρώσουν, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Να πληρώσουν φόρους και τέλη διαφήμισης και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης όπως όλοι οι επιχειρηματίες και να μπει μια τάξη στα ΜΜΕ όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ», τόνισε.

Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο, είπε ο πρωθυπουργός, έρχεστε όλοι εσείς που συγκροτήσατε το πλέγμα της διαπλοκής, που κάνετε πλάτες σε όλους αυτούς, ακόμα και τώρα προσπαθείτε να τους κάνετε πλάτες, όπως και με τη λίστα Λαγκάρντ. «Έρχεστε τώρα και κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο λαός έχει ψηφίσει τρεις φορές για να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και σαν να μη φθάνει αυτό πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους, προσπαθώντας να μας εμποδίσετε, ότι δήθεν με την προσπάθειά σας να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ, αλλά δεν θα μας εμποδίσετε, εμείς θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε» τόνισε.

Σε τρεις συνεδριάσεις, η ΝΔ είπε ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός. Πρόκειται για ένα είδος θεσμικής εκτροπής γιατί η μη συναίνεση οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με προσχήματα και διάφορα προσκόμματα που προέβαλε είχε στόχο να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση. «Αρχικά, σεβαστήκαμε το αίτημα της ΝΔ να ολοκληρώσει τις εσωκομματικές της διαδικασίες και μετά να προχωρήσουμε στη διαδικασία συγκρότησης. Και φρονώ ότι από ορισμένους ήταν ειλικρινές αυτό το αίτημα. Μόλις όμως ήρθε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έσπευσε από την αρχή να παρακωλύσει τη διαδικασία. Αργότερα μας είπε ότι ο υπουργός έχει υπερεξουσίες. Στη συνέχεια η κυβέρνηση όσες εξουσίες έχει ο υπουργός τις έφερε στην εθνική αντιπροσωπεία ώστε το πιο αντιπροσωπευτικό σώμα να αποφασίσει ποιος και πως πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού. Δυστυχώς και αυτό ήταν πρόφαση. Ακολούθησαν τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής της Βουλής και η ΝΔ μας απάντησε ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός. Αρνείστε να προσφέρετε συναίνεση για την εκλογή της ανεξάρτητης αρχής επειδή δεν θέλετε να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Η συναίνεση είναι συνταγματική επιταγή και η στάση της παραβιάζει μια σαφή συνταγματική υποχρέωση και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τελειώσει το πάρτι της διαπλοκής.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ