ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης θέλει να διώξει τον Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Ο Μητσοτάκης θέλει να διώξει τον Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Julien Warnand, Pool Photo via AP

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός υπογράφει μαζί με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Erna Solberg και άλλους 11 επικεφαλής κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Donald Tusk, με την οποία ζητείται η αποβολή του κόμματος Fidesz, του κόμματος του Όρμπαν, από το ΕΛΚ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουγγαρία.

Στην επιστολή επισημαίνεται η έντονη ανησυχία για τη νομοθεσία που πέρασε από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στις 30 Μαρτίου και η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας να επεκτείνει επ΄ αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ επιτρέπει στον πρωθυπουργό Viktor Orban να κυβερνά με διατάγματα.

«Πρόκειται για σαφή παραβίαση των ιδρυτικών αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Η μάχη κατά του covid-19 απαιτεί εκτεταμένα μέτρα, ωστόσο ο ιός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επ΄αόριστον», αναφέρεται στην επιστολή.

Επιπλέον, εκφράζεται η στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απευθύνεται έκκληση για κοινή δράση των κρατών-μελών, ώστε η κατάσταση στην Ουγγαρία να αντιμετωπιστεί σθεναρά.

Αναφορά στη Βουλή

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα. Συγκεκριμένα, είπε:

«Όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό, ειδικά σε συνθήκες δύσκολες, όπως αυτές που διανύουμε. Και θα επιμείνω σε αυτήν τη δημοκρατική λειτουργία, απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό, όπως δυστυχώς συνέβη πρόσφατα σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: στην Ουγγαρία. Γιατί όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος, κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες και ο ιός της παραπλάνησης αποδεικνύεται συχνά εξίσου επικίνδυνος με τον Covid-19. Ο δικός μας δρόμος, λοιπόν, είναι αδιαπραγμάτευτος. Είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ