ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Έρχονται ακόμα πιο αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις

Κορωνοϊός: Έρχονται ακόμα πιο αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέους ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω κορωνοϊού.

Οι νέοι περιορισμοί έρχονται παρά το ότι:

  • το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που βρίσκεται σε ισχύ, είναι πρωτοφανούς αυστηρότητας για κοινοβουλευτική δημοκρατία,
  • τα μέτρα που έχουν ληφθεί φαίνεται ότι αποδίδουν. Τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ αναλογικά με τον πληθυσμό της είναι καλύτερα από αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας.


Ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Είναι χαρακτηριστικά όσα δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας στον Σκάι:

«Ακούω θριαμβολογία. Είναι εξαιρετικά νωρίς για να κάνουμε δηλώσεις, το παιχνίδι είναι πολύ νωρίς ακόμα, ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου δεν είμαστε, έχουμε πολύ χρόνο μπορεί να έχουμε και παράταση, να χτυπήσουμε ξύλο, να μη χαλαρώνουμε να μην εφησυχάζουμε ας είμαστε προσεκτικοί, είναι μπροστά μας οι δύσκολες μέρες, θα πιεστεί το σύστημα υγείας, να ξέρουμε την πραγματικότητα να μην κάνουμε καθησυχαστικές δηλώσεις».

Τι φοβάται η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι φοβάται:

  1. Τις υπάρχουσες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού. Ο κ. Σύψας είπε σχετικά: «Ακόμη και οι λίγοι που βγαίνουν κάνουν μεγάλη ζημιά. Έχουμε ακόμη διασπορά.. Στις λαϊκές, στις τράπεζες δεν έχω καμιά αμφιβολία για αυτό. Το 95% πειθαρχεί. Ένα μικρό ποσοστό δεν πειθαρχεί. Μάλιστα, ο καθηγητής προειδοποίησε πως υπάρχουν «εστίες υπερμετάδοσης» όπως για παράδειγμα οι δομές φιλοξενίας και τα γηροκομεία.
  2. Τη χαλάρωση του Πάσχα. Οι μέρες αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τις «αποδράσεις» στην επαρχία. Οι συγκεντρώσεις σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις ευνοούν κατεξοχήν τη διασπορά του κορωνοϊού.
  3. Την αναπόφευκτη κόπωση από την πολυήμερη καραντίνα.
  4. Τα πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομία που πιέζουν για επανέναρξη της παραγωγικής δραστηριότητας. Όσο πιο αυστηρή είναι η καραντίνα, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει αυτή η επανέναρξη.

Τι είπε ο Πέτσας

Ο Στέλιος Πέτσας κατέστησε σαφές μιλώντας στον Σκάι ότι είναι ζήτημα χρόνου η αυστηροποίηση των περιορισμών στην κυκλοφορία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «πρέπει όλοι να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και να μην μαζευόμαστε πολλοί μαζί στο ίδιο σημείο. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε και να ν’ αποφασίσουμε ότι αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Θα μείνουμε μακριά από συνήθειες, έθιμα και παραδόσεις μας, για να είμαστε και του χρόνου όλοι μαζί».

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι: «Από τη στιγμή που αποφασίστηκε ο περιορισμός στις μετακινήσεις δεν προβλέπεται μετακίνηση από το αστικό κέντρο στο χωριό. Ήταν άπαξ η μετακίνηση. Δεν επιτρέπεται αυτή η μετακίνηση. Αν χρειαστεί να κλείσουν τα διόδια θα γίνει και αυτό».

Χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε χρονικό περιορισμό στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις:

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που τηρεί τα μέτρα και στους λίγους που δεν τα τηρούν. Άρα, η αυστηροποίηση θα είναι γι’ αυτούς που δεν είναι συνεπείς, ώστε οι συνεπείς να μην νιώσουν κάποιο μεγαλύτερο περιορισμό. Για παράδειγμα, ακούμε πάρα πολλούς ότι βλέπουν τα ίδια πρόσωπα δύο-τρεις φορές στο σούπερ μάρκετ την ίδια μέρα. Αυτό είναι μια κατάχρηση. Κανείς από εμάς δεν πήγαινε τρεις φορές τη μέρα στο σούπερ μάρκετ πριν από την κρίση. Επομένως, εκεί χρειάζεται ένας περιορισμός. Στο θέμα της ατομικής άσκησης. Δεν μπορεί να βγαίνουμε τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα με την ίδια αιτιολογία. Εξετάζουμε, λοιπόν, θέματα, για όσους δεν συμμορφώνονται, χωρίς οι όποιες αποφάσεις να επηρεάζουν τους συνεπείς. Γιατί οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα».

Υπογράμμισε ότι:

«Ο χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις είναι κάτι που εξετάζουμε μέσα στα επόμενα δύο τρία 24ωρα. Αν είναι να γίνει, θα γίνει τώρα».

Περιορισμοί στα νησιά

Από τη μεριά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανακοίνωσε ότι μπαίνει τέλος στις μετακινήσεις μεταξύ των νησιών από τους μόνιμους κατοίκους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός χαρακτήρισε «κρίσιμο μήνα» τον Απρίλιο και υπογράμμισε πως «για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα με ευλάβεια».

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως η απαγόρευση μετάβασης στα νησιά για όλους πλην των μόνιμων κατοίκων, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε πως εξετάζονται ακόμη αυστηρότερα μέτρα ενόψει του Πάσχα. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά πως «έρχεται περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων μεταξύ των νησιών από τους μόνιμους κατοίκους». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως θα υπάρχει εξαίρεση για ζητήματα εργασίας αλλά και για υγειονομικούς λόγους.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξήγησε παράλληλα ότι από τα 110 κατοικημένα νησιά μόνο τα εννέα διαθέτουν δομές υγείας. Συμπλήρωσε δε, πως μόνο η Κρήτη διαθέτει μονάδες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ