ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση για τα κανάλια και τη διαπλοκή

Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση για τα κανάλια και τη διαπλοκή
EUROKINISSI

Σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης, όπως αναμενόταν, πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 154, "όχι" 102 και "παρών" 14 βουλευτές. Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από την αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με κύριο αντικείμενο το ποιος εκπροσωπεί την «διαπλοκή».

Αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη για τη διαπλοκή

Επίθεση σε «όσους δε θέλουν να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» εξαπέλυσε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε επίσης αυτό που ορίζει σαν διαπλοκή. «Η πολιτική εξουσία θρέφει τη μιντιακή και οικονομική εξουσία και αυτή με τη σειρά της το ανταποδίδει. Μεσα που έχουν μόνο ζημιές και όχι κέρδη συντηρούνται και δανειοδοτούνται από τράπεζες για να στηρίζουν πολιτικά χρεωκοπημένες κυβερνήσεις και χρεωκοπημένα κόμματα, με ανταλλάγματα οικονομικού χαρακτήρα. Αυτή είναι η δομή της διαπλοκης στη χώρα»

«Αυτοί που στήσανε το σύστημα της διαπλοκής είχαν την εντύπωση πως θα διαρκέσει για πάντα. Όμως ο λαός στήριξε μια κυβέρνηση που θέλει να τα βάλει με τα συμφέροντα. Έχουμε εντολή να συγκρουστούμε με το κατεστημένο και τα συστήματα διαφθοράς και διαπλοκής», δήλωσε.

Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο, είπε ο πρωθυπουργός, έρχεστε όλοι εσείς που συγκροτήσατε το πλέγμα της διαπλοκής, που κάνετε πλάτες σε όλους αυτούς, ακόμα και τώρα προσπαθείτε να τους κάνετε πλάτες, όπως και με τη λίστα Λαγκάρντ. «Έρχεστε τώρα και κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο λαός έχει ψηφίσει τρεις φορές για να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και σαν να μη φθάνει αυτό πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους, προσπαθώντας να μας εμποδίσετε, ότι δήθεν με την προσπάθειά σας να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ, αλλά δεν θα μας εμποδίσετε, εμείς θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει πει συστηματικά ψέματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και πως και στο θέμα των αδειών καταφεύγει σε ψέματα και τακτικισμούς.

Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό πως πλέον «δεν μπορεί να μετακινηθεί πέρα από τη Βουλή προς το Μαξίμου. Σταματήστε να βλέπετε παντού εχθρούς και σταματήστε να διχάζετε την κοινωνία», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Όσον αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η ΝΔ θα υπερασπίζεται την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς όμως κάτω από τον έλεγχο της ανεξάρτητης αρχής».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέγνωσε στον Αλέξη Τσίπρα τα άρθρα του Συντάγματος για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και του υπενθύμισε πως στις τελευταία συνάντησή τους του είχε ζητήσει να επαναφέρει τις αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής για να ψηφίσει και η ΝΔ τη σύνθεσή του.

«Εσείς κύριε Τσίπρα είστε η διαπλοκή. Δημιουργείτε το δικό σας σύστημα διαπλοκής, είστε το πιο παλιό από το παλιό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό, ρωτώντας τον χαρακτηριστικά: «Αφού επικαλείστε τους νόμους της αγοράς, γιατί δεν ορίζετε και ανώτατο αριθμό κινηματογράφων, σούπερ μάρκετ, κομμωτηρίων;»,

Ν. Παππάς: H Ελλάδα παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης

Θα περίμενα μία κουβέντα αυτοκριτικής για την κατάντια που έχει περιπέσει η ελληνική τηλεόραση», είπε κατά την ομίλια του στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάςαπευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

«Ή έστω ένας να μιλήσει για την υπόθεση του βασικού μετόχου, δεν ακούσαμε τίποτα παρά το γνωστό κατενάτσιο». Η Ελλάδα παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος σε διακοπή του από την βουλευτή της ΝΔ Σ. Βούλτεψη είπε ότι έχει χαθεί το μέτρο. «Υποστηρίζετε ότι εμείς ελέγχουμε τη ροή της ενημέρωσης με τόση λάσπη που έχουμε δεχθεί; Λίγη ντροπή» τόνισε ο κ. Παππάς. «Τα κανάλια εδώ και 25 χρόνια λειτουργούν με καθεστώς μη νόμιμης λειτουργίας γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επέλεξαν συνειδητά να διατηρούν το τρίγωνο της διαπλοκής».

Φώφη Γεννηματά: Η Ευρώπη θα μπλοκάρει τη ρύθμιση

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στήσει τη δική της, «βολική διαπλοκή», όπως είπε.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί το Σύνταγμα, που επιβάλλει ομοφωνία ή πολύ μεγάλη πλειοψηφία για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ενώ επέμεινε ότι αρμόδιο για τη δουλειά αυτή είναι το ΕΣΡ.

«Το μόνο που θα κάνετε είναι μια τρύπα στο νερό» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπλοκάρουν τη διάταξη, ακόμα και αν αυτή θα έχει περάσει από την ελληνική Βουλή.

Θεοδωράκης: Στήνετε τη νέα διαπλοκή

Επίθεση στην κυβέρνηση πως καλλιεργεί τη νέα διαπλοκή εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Γιατί μόνο τέσσερα κανάλια;» διερωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης, για να προσθέσει ότι με τη σημερινή τεχνολογία, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να εκπέμψει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας, ενώ αντέκρουσε τα σχετικά συμπεράσματα της έκθεσης του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, που επικαλείται η κυβέρνηση.

Ο ίδιος είπε ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση ευνοούν τα «παζάρια» με τους καναλάρχες, για να σχολιάσει, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Φτιάχνετε ένα δικό σας καθεστώς διαπλοκής». Τόνισε, δε, ότι το πραγματικό δίλημμα είναι «παλιά ή νέα διαπλοκή;», στην ουσία.

«Μοιράζετε τα λεφτά σε λιγότερους και κάνετε ισχυρότερους τους νέους καναλάρχες» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Δεν σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή, αλλά η σύγκρουση με τη διαπλοκή των άλλων» είπε ακόμη ο κ. Θεοδωράκης.

Β. Λεβέντης: H EΡΤ θα κλείσει πριν τα ιδιωτικά κανάλια

«Τελικά δεν θα κλείσετε τα κανάλια. Δεν θα προλάβετε να κλείσετε τα κανάλια, κύριε Παππά. Η ΕΡΤ θα κλείσει» προέβλεψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας.

«Γιατί δεν κάνετε το απλούστατο; Ένα εκατομμύριο το χρόνο να πληρώνει για την άδεια το κάθε κανάλι, εάν πληρώνει τους εργαζομένους του, αν πληρώνει το αγγελιόσημο... Και αν δεν τα κάνει όλα αυτά, να κλείνει» είπε ο κ. Λεβέντης, τοποθετούμενος επί της τροπολογίας.

«Λέτε πάτε να πατάξετε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Με διαπλοκή πατάσσεται η διαπλοκή;» διερωτήθηκε ο κ. Λεβέντης και ρώτησε την κυβέρνηση «πού θα βρει τους καλούς επιχειρηματίες», εγκαλώντας την ότι είναι κατά της επιχειρηματικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ