ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ξυδάκης: Πλάνη ότι η Ελλάδα δεν φυλάει τα σύνορά της

Ν. Ξυδάκης: Πλάνη ότι η Ελλάδα δεν φυλάει τα σύνορά της
Αναμνηστική φωτογραφία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη με τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, στη Βουδαπέστη, στις 10 Φεβρουαρίου 2016, την τρίτη μέρα της περιοδείας του σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Μειονοτικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας, κ. Κουκουμτζής και ο βουλευτής εθνότητας στο ουγγρικό κοινοβούλιο, κ. Λαοκράτης Κοράνης EUROKINISSI - Υπουργείο Εξωτερικών

Για τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, προκειμένου να διαχειριστεί το ιστορικών διαστάσεων προσφυγικό φαινόμενο σε συνεργασία με την Frontex και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και για την ύψιστη ανθρωπιά που διακατέχει τους ελληνικούς χειρισμούς, ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, τις κυβερνήσεις των τριών χωρών της κεντρικής Ευρώπης οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσφυγική κρίση - δηλαδή Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία - κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε αυτές τις προηγούμενες ημέρες.

Στις συνομιλίες του στις τρεις πρωτεύουσες, ο κ. Ξυδάκης μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης ότι:

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφορετικά θα επιστρέψουμε στη σκοτεινή περίοδο μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, μία περίοδο κατακερματισμού και εθνικών αντιπαραθέσεων - και αυτός είναι ο λόγος που δεν πιστεύουμε στην πολιτική της δημιουργίας φραχτών.

Στη Βουδαπέστη, τελευταίο σταθμό του ταξιδιού του -- που είχε αφετηρία τη Βιέννη την περασμένη Δευτέρα -- ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας, Σάντορ Πίντερ (Sándor Pintér), τον υφυπουργό Επικρατείας, αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σάμπολτς Τάκας (Szabolcs Takács), καθώς και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας, Ίστβαν Μίκολα (István Mikola), στους οποίους ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις και κινήσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στην ουγγρική πρωτεύουσα, ο κ. Ξυδάκης είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στην Ουγγαρία, τους οποίους ενημέρωσε αναλυτικά για τις εξελίξεις σε ζητήματα, όπως η προσφυγική κρίση, το ασφαλιστικό, καθώς και η τρέχουσα κατάσταση στην ελληνική οικονομία, ενώ άκουσε προσεκτικά τις απόψεις και τα ερωτήματά τους.

Νωρίτερα, στην Μπρατισλάβα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του, τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών, Μίροσλαβ Λάιτσακ (Miroslav Lajčák) και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ιβαν Κόρτσοκ (Ivan Korcok), πως η Ελλάδα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά της και με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, αλλά δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε βίαιες απωθήσεις προσφύγων, κάτι που άλλωστε, όπως είπε, αντίκειται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Στη Βιέννη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ο Νίκος Ξυδάκης επεσήμανε στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (Johanna Mikl-Leitner), όπως και στον γενικό γραμματέα του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, Μίχαελ Λίνχαρντ (Michael Linhart), ότι η Ελλάδα, βάσει του διεθνούς δικαίου, οφείλει να διασώζει τους ανθρώπους και αυτό πράττει, ενώ παράλληλα εξήγησε πως η Ελληνική Ακτοφυλακή υπερβαίνει τις δυνάμεις της, και είναι αναγκαία η ενίσχυσή της, τόσο σε εξοπλισμό, όσο και σε προσωπικό.

Επίσης, σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστεί για να ενισχύσει την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, όπου φιλοξενούνται Σύροι πρόσφυγες, ώστε με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους να ανακοπούν επί της ουσίας οι προσφυγικές ροές.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP), το οποίο το 2015 -λόγω έλλειψης κονδυλίων- μείωσε δραματικά το ποσό του ημερήσιου δελτίου διατροφής των προσφύγων, κάτι που εν πολλοίς έστρεψε τους πρόσφυγες στην αναζήτηση άλλου καταφυγίου.

Παράλληλα, ο κ. Ξυδάκης παρέπεμψε στο γεγονός ότι η Ελλάδα ζητούσε όλη την προηγούμενη περίοδο συγκεκριμένη βοήθεια, την οποία δεν ελάμβανε με τον ρυθμό που έπρεπε, σημειώνοντας πως φυσικά παρατηρούνται αδυναμίες, οι οποίες όμως, δεδομένου του χωρίς προηγούμενο μεγέθους των προσφυγικών ροών, ήταν αναμενόμενες. Η Ελλάδα όμως θεωρεί πως τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και όχι πέφτοντας στην παγίδα ενός παιχνιδιού καταλογισμού ευθυνών.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως «οι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής προσφύγων στην άκρη του διαδρόμου, και όχι ως πόρτα του διαδρόμου που είναι η Τουρκία», σημειώνοντας πως σκοπός του ταξιδιού του είναι η αναζήτηση μαζί με τους εταίρους, των πιο εφικτών λύσεων, σε μία κολοσσιαίων διαστάσεων κρίση, η οποία απειλεί και την ίδια τη συνοχή και την ενότητα της ΕΕ.

Στόχος ήταν επίσης να αρθεί το κλίμα παρεξηγήσεων, παρανοήσεων και κάποιων στερεοτυπικών αντιμετωπίσεων, καθώς υπάρχει μία διάχυτη αντίληψη η οποία διοχετεύεται και στα ΜΜΕ, ότι η Ελλάδα δεν φυλάσσει τα σύνορά της και δεν δέχεται βοήθεια, με το τελευταίο να είναι «μία εμφανής πλάνη, χονδροειδής μάλιστα αν διατυπώνεται έτσι».

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «αν μέμφεται κανείς την Ελλάδα για ανεπαρκή έλεγχο των συνόρων του Αιγαίου, θα πρέπει να μέμφεται τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex», ο οποίος συνεπιχειρεί με την Ελλάδα και έχει συνευθύνη ενώ τον συναποτελούν οι Ευρωπαίοι. «Αν αυτός δεν βοηθείται, αν δεν κάνει τη δουλειά του, τότε δεν κάνει τη δουλειά της και η Ευρώπη», παρατήρησε.

«Άρα απαιτείται αμοιβαία ειλικρίνεια, απαιτούνται απευθείας συνεννοήσεις και όχι κινήσεις αιφνιδιασμού και κινήσεις πίσω από την πλάτη του εταίρου», σημείωσε ο κ. Ξυδάκης.

Εάν κάποιος εταίρος θέλει να ενεργήσει στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να μιλάει μόνον με τα Σκόπια. Πρέπει να μιλήσει και με την Ελλάδα, διότι διαφορετικά η ίδια αισθάνεται μεγάλη δυσφορία, καθώς στην πράξη πρόκειται σχεδόν για μία εν πράγματι εχθρική ενέργεια - γιατί δεν μπορεί κάποιος να βάζει στρατό στα σύνορα του άλλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ