ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Από τον επόμενο μήνα οι δημοπρατήσεις δημοτικών έργων

Θεοδωρικάκος: Από τον επόμενο μήνα οι δημοπρατήσεις δημοτικών έργων
INTIME

«Έχουμε αναμμένες τις μηχανές για την επόμενη μέρα», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, αναφερόμενος στο πρόγραμμα Ανάπτυξης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης».

Σημειώνεται, ότι έως το 2023, που είναι η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος, οι δήμοι και οι περιφέρειες θα χρηματοδοτηθούν με 2,5 δισ. ευρώ για έργα που προβλέπεται να δημιουργήσουν 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σε συνεντεύξεις του σε ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, ΟΡΕΝ και MEGA, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν δημοπρατήσεις έργων, καθώς υπάρχουν ώριμα έργα δήμων που δεν είχαν χρηματοδοτηθεί από το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, λόγω έλλειψης πόρων.

Όπως τόνισε, στόχος του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι να συμβάλει στην προσπάθεια για τη στήριξη της οικονομίας μας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού και να αναδείξει την Αυτοδιοίκηση ως πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

Στους άξονες του προγράμματος, εκτός από τα έργα υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών, που θα βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν «έξυπνες πόλεις», όπως είπε, εντάσσονται και οι δράσεις και έργα που έχουν στόχο την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αυτό γίνεται, εξήγησε, για να ανακουφιστούν οι δήμοι, λόγω έλλειψης πόρων από τη μη είσπραξη ανταποδοτικών τελών. «Δεν θα αφήσουμε αβοήθητο ούτε ένα χωριό της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Πάσχα στο σπίτι

Αναφερόμενος στο Πάσχα, σε συνδυασμό με την κρίση και την καραντίνα λόγω κορωνοϊού, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε: «Μένουμε σπίτι γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά που μπορούμε να κάνουμε. Κάναμε τόση προσπάθεια όλοι μας, δεν θα τα χαλάσουμε τώρα. Το Πάσχα ο καθένας μόνος του, με την οικογένειά του, στο σπίτι του. Πειθαρχημένα, με αλληλεγγύη θα εφαρμόσουμε τα μέτρα. Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Ανήκω κι εγώ σε αυτόν τον λαό που έχει πανίσχυρη χριστιανική πίστη. Μας λείπουν οι πατροπαράδοτες συνήθειες του Πάσχα. Μας λείπει η δυνατότητα να είμαστε στην εκκλησία. Όμως, πρέπει να το κάνουμε. Και αυτό το γνωρίζει και η Εκκλησία, που έχει τηρήσει υπεύθυνη στάση. Αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε. Μπορεί να μη πάμε στην εκκλησία, αλλά η πίστη μας είναι ισχυρή και ακλόνητη. Εκφράζεται με ατομικό τρόπο από τον καθένα και περιμένουμε την Ανάσταση πιο πολύ από ποτέ».

Όσον αφορά τα κρούσματα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει χρήματα στους δήμους για απολυμάνσεις και για εκστρατεία ενημέρωσης στους καταυλισμούς των Ρομά. Όπως ανακοίνωσε, σήμερα θα μεταβεί στην περιοχή ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Για τα tablets

Σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο ΟΡΕΝ, σχετικά με το ενδεχόμενο διάθεσης των tablets -που χρησιμοποίησαν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές- στους μαθητές, οι οποίοι δεν έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι τα συγκεκριμένα 2.000 tablets ανήκουν στην εταιρεία Singular, είναι φορτωμένα με συγκεκριμένο λογισμικό και για αυτόν τον λόγο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο σε εκλογική διαδικασία.

Ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι στην ΠΝΠ, που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, θα δίνεται η νομική δυνατότητα στις σχολικές επιτροπές να προχωρούν σε αγορές ηλεκτρονικού υλικού για τους μαθητές που έχουν, παραμένοντας ωστόσο περιουσιακό στοιχείο του κάθε σχολείου και θα επιστρέφεται στις σχολικές μονάδες μετά τη χρήση του. Τα χρήματα για αυτές τις αγορές μπορούν να βρεθούν από την εξοικονόμηση πόρων, αφού τα σχολεία είναι κλειστά και δεν υπάρχουν έξοδα για αναλώσιμα και θέρμανση, αλλά και από χορηγίες ιδιωτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ