ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: Η κυβέρνηση παίρνει εκ των υστέρων μέτρα για τους Ρομά

Φωτίου: Η κυβέρνηση παίρνει εκ των υστέρων μέτρα για τους Ρομά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Η Θεανώ Φωτίου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό στις κοινότητες των Ρομά.

Σε συνέντευξή της στο Kontra Channel, η κ. Φωτίου είπε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης να σπεύδει εκ των υστέρων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εξέλιξη της πανδημίας. Σε πολλούς από τους 354 οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες. Οι 76 καταυλισμοί, από καλύβες και παραπήγματα στερούνται όλες τις βασικές υποδομές, τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και αποχέτευση.»

Η Θεανώ Φωτίου κάλεσε την κυβέρνηση:

  • Να κάνει τώρα δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλους τους οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά με κινητές μονάδες υγειονομικής φροντίδας που θα περιοδεύουν προκειμένου να ενημερώνουν, να απολυμαίνουν τους χώρους, να κάνουν διαγνωστικά τεστ και να φροντίζουν για τη θεραπεία ή νοσηλεία των κρουσμάτων.
  • Να ενισχύσει με ειδικό επίδομα τους Ρομά όπου κλείνει τις λαϊκές αγορές και σταματά το λιανεμπόριο.

«Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις αλλά δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντί του. Είναι σήμερα η στιγμή να καταπολεμήσουμε τις ρατσιστικές αντιλήψεις, τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις που βιώνουν οι Έλληνες Ρομά χρόνια τώρα και να προσπαθήσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη να ξεπεράσουμε την πανδημία», υπογράμισε

Για τα γηροκομεία

Με αφορμή τον εντοπισμό κρούσματος σε γηροκομείο στη Ν. Μάκρη, η Θ. Φωτίου είπε: «Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, καλούμε την κυβέρνηση να προνοήσει για τα ιδρύματα αντί να περιμένει να σπεύσει εκ των υστέρων όπως έκανε στο γηροκομείο της Ν. Μάκρης. Εδώ κι ένα μήνα επαναλαμβάνουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

  • να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στα δημόσια προνοιακά ιδρύματα, να γίνουν άλλες 500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να επαναπροσληφθούν οι πρόσφατα αποπεμφθέντες εργαζόμενοι των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και νέων επιστημόνων που έχουν εμπειρία στα συγκεκριμένα ιδρύματα και μπορούν να είναι άμεσα χρήσιμοι
  • να χορηγηθεί στους εργαζόμενους των ιδρυμάτων το ειδικό επίδομα 800 € που δίνεται στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε αναγνώριση της υπεράνθρωπης προσπάθειας που καταβάλλουν
  • να γίνουν διαγνωστικά τεστ σε όλους, εργαζόμενους και ωφελούμενους, όλων των ιδρυμάτων, δημόσιων προνοιακών, και ιδιωτικών κοινωφελούς, αλλά και κερδοσκοπικού σκοπού.
  • Να γίνονται καθημερινά έλεγχοι της καλής λειτουργίας των ιδρυμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών κάθε μορφής, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ