ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον πρωθυπουργό για το ΕΣΥ

Σκουρλέτης: Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον πρωθυπουργό για το ΕΣΥ
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με σκληρό τρόπο τοποθετήθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης για το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ TV και τους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας». Προσέθεσε ότι: «Θα επέλεγα αυτό τον τίτλο ως πιο αντιπροσωπευτικό των όσων ακούσαμε. Το να ακούς ύμνους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τον κ. Μητσοτάκη και από την παράταξη της ΝΔ θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ένα δείγμα θετικής αυτοκριτικής. Διότι ήταν η παράταξη που όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και προεκλογικά, παρουσίαζε ένα πρόγραμμα και συγκεκριμένες προτάσεις που ακύρωναν τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας. Θυμόσαστε τις προτάσεις για τα ΣΔΙΤ, τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τις απολύσεις το ’14, το κλείσιμο δομών. […] Αυτό είναι η αυτοκριτική. Η υποκρισία και η υποτίμηση του κοινού νου, είναι όταν ακούμε ότι σε πέντε εβδομάδες έγιναν όσα δεν έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό, αν δεν είναι υποκριτικό είναι υποτιμητικό για τον κοινό νου, όταν γνωρίζουμε ότι ακόμη και σήμερα οι 2.000 προσωρινές θέσεις εργασίας στα νοσοκομεία εκκρεμούν».

Σωστή τοποθέτηση ο Τσιόδρας

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ακόμα ότι: «Όλο το προηγούμενο διάστημα, δίνοντας πραγματικά ένα διαφορετικό δείγμα γραφής από αυτό που μας είχαν συνηθίσει οι πολιτικές δυνάμεις όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, εκεί που συμφωνήσαμε το είπαμε ευθέως, χωρίς δεύτερες συζητήσεις και προσεγγίσεις, αλλά εκεί που διαφωνούμε έχουμε υποχρέωση να καταθέσουμε τη γνώμη μας. Διαφωνούμε για παράδειγμα με αυτά τα οποία γίνονται στην οικονομία και πολύ περισσότερο στην εργασία. […] Ήμασταν από τους πρώτους που συμφωνήσαμε με τους χειρισμούς ως προς την ανάγκη των περιοριστικών μέτρων. Και μάλιστα συμφωνήσαμε και στην επιλογή των προσώπων. Ο κ. Τσιόδρας, ένας άνθρωπος ο οποίος συνεργαζόταν και με τη δικιά μας κυβέρνηση, αποδείχθηκε ότι ήταν μία σωστή τοποθέτηση στη σωστή θέση. Και πολύ δε περισσότερο, ανέβηκε στην εκτίμησή μας και γι’ αυτά που είπε για τους πρόσφυγες, για τους ρομά, όλα αυτά τα στοιχεία που δείχνουν άνθρωπο με πραγματικές ευαισθησίες που μερικές φορές μας λείπουν».

Ανεπαρκή τα μέτρα

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα. Συγκεκριμένα είπε: «Η κυβέρνηση αθροίζει μέτρα που έχουν να κάνουν με εγγυήσεις. Εγώ μιλώ για δαπάνες. Συγκεκριμένες, τώρα. Επηρεάζει προφανώς την ρευστότητα και τη δυνατότητα της επιχείρησης, αλλά δεν είναι δημοσιονομική δαπάνη η αναστολή υποχρέωσης. Όπως αν σου πω ότι έχεις τη δυνατότητα να δανειστείς το επόμενο διάστημα. Είναι μια δυνατότητα που μπορείς να ασκήσεις. Εμείς μιλάμε για μέτρα άμεσης δαπάνης έτσι ώστε να μην κλείσουν επιχειρήσεις, να μη χαθούν θέσεις εργασίας. […] Το ΑΕΠ μας θα συρρικνωθεί ούτως ή άλλως. Το ζητούμενο είναι σε αυτό το κλάσμα που είναι χρέος προς ΑΕΠ, που βγάζει το ποσοστό του χρέους, να μπορέσουμε να διατηρήσουμε όσο πιο μεγάλο γίνεται το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. […] Όταν θα έχει καταρρεύσει το μέτωπο, όταν η ύφεση θα μας έχει κυκλώσει από παντού, οι εφεδρείες θα είναι άχρηστες. Εμείς μιλάμε για ένα εμπροσθοβαρές μείγμα μέτρων και πολιτικής».

Νοσηρή η συζήτηση για εκλογές

Τέλος, αναφορικά με τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε: «Πιστεύω ότι μόνο ένας νοσηρός νους, μπορεί εν μέσω πανδημίας και μπροστά σε μια τέτοια ύφεση, να μιλάει για εκλογές. Είναι πέρα και έξω από τις πραγματικές ανάγκες. Είναι δυνατόν να μετράμε απώλειες ζωών, να συζητάμε εάν θα έρθει δεύτερο κύμα και να μιλάμε για εκλογές; Με ποιο επίδικο; […] Αν αποκωδικοποιήσετε το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, εκείνος μιλάει για την ανάγκη μιας ανανέωσης εντολής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ