ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη

Πέτσας: Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με τη ρητή υπογράμμιση ότι «το φετινό Πάσχα είναι αλλιώς» και ότι «δεν θα πάμε στις εκκλησίες, αλλά ούτε σε σπίτια συγγενών και φίλων» ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

«Αυτό άλλωστε επιβάλλει το μήνυμα αγάπης που εκπέμπουν οι άγιες αυτές ημέρες», τόνισε.

«Για να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, μένουμε φέτος μακριά» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας εν συντομία τα εν ισχύ μέτρα για αποφυγή κάθε συγχρωτισμού για να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης.

Όπως είπε είναι «εξαιρετικά θετικό ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει με υπευθυνότητα και η Εκκλησία της Ελλάδος που έχει ήδη ενημερώσει ότι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες μας θα είναι κλειστές για το κοινό».

Υπογράμμισε, όμως, ότι και τα μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν ανταποκριθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσφέροντας συνεχή ενημέρωση για την πορεία της μάχης απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Από τη συμμόρφωση όλων θα εξαρτηθεί η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα

Ο κ. Πέτσας, απηύθυνε έκκληση «ακόμη και στους λίγους όπως φάνηκε από χθεσινή δημοσκόπηση που σκέπτονται να μετακινηθούν την Κυριακή του Πάσχα για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους, να μην το κάνουν. Πρώτον γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους και των προσώπων που αγαπούν. Και δεύτερον γιατί αν το κάνουν θα παραβιάσουν τα περιοριστικά μέτρα που ακολουθούν οι υπόλοιποι συμπολίτες τους, οι 9 στους 10 Έλληνες κι αυτό θα επισύρει φυσικά αυστηρές ίσως και αυστηρότερες από τις μέχρι σήμερα κυρώσεις και κυρίως θα διαταράξει την ομοψυχία και την ενότητα που μας έχει οδηγήσει με επιτυχία μέχρι εδώ. Γιατί από τη συμμόρφωση όλων στα δύσκολα και πρωτόγνωρα αυτά μέτρα θα εξαρτηθεί η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα», τόνισε.

Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι όπως είναι γνωστό τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το στρατηγικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Αλλά παρακαλώ, δεν είμαστε ακόμη εκεί».

Επανέλαβε επίσης το μότο «Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές» και διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι «σταδιακή και μακρόσυρτη. Δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια. Θα είναι σαν θερμοστάτης. Όχι σαν διακόπτης».

Συνεχίζονται οι προσλήψεις στην Υγεία

Ο κ. Πέτσας ανέφερε στη συνέχεια, ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η δημιουργία νέων μονάδων εντατικής θεραπείας όπως και η προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού.

Δήλωσε ότι ήδη έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ από τις 565 σε 997, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.073 προσλήψεις (381 αφορούν ιατρικό προσωπικό και 2.692 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό). Πρόσθεσε ότι οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φθάνουν τις 4.824 δηλαδή περίπου δυόμιση φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες.

Στο μεταξύ συγκροτούνται 500 νέες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας οι οποίες θα παρέχουν κατ' οίκον υπηρεσίες και δημιουργήθηκε μητρώο ασθενών κορονοϊού ως σημείο αναφοράς. Ενισχύονται παράλληλα οι δυνατότητες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τη διάγνωση κρουσμάτων.

Πρόσθεσε ότι όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κέντρο στις Αχαρνές, είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να προσθέσουμε σημαντική δυνατότητα τεστ καθώς θα αρχίσουμε να εξετάζουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Για την οικονομία

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας. Συγκεκριμένα, είπε: «Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 7ετούς ομολόγου, άντλησε ποσό ύψους 2 δισ. με επιτόκιο 2%. Παρά την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί. Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την Κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη και αυτό είναι όφελος για όλους τους Έλληνες.»

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε επίσης στα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση:

-Μείωση κατά 40% των ενοικίων φοιτητών που σπουδάζουν σε περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, με την προϋπόθεση ότι είναι εξαρτώμενα τέκνα πληττόμενων οικογενειών.

- Επέκταση της ενίσχυσης των 800 ευρώ σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή Ομόρρυθμων ή Ετερόρρυθμων Εταιρειών, Ε.Π.Ε. και I.K.E., οι οποίες δεν απασχολούν, ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζομένους, έναντι πέντε που προβλέπονταν αρχικά.

- Διευκόλυνση των κατ’ επάγγελμα αγροτών να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα, καθώς δεν απαιτείται έως τις 30 Ιουνίου η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας για δάνεια, πιστώσεις, χρηματοδοτήσεις και εκταμιεύσεις από τράπεζες, μέχρι του ποσού των 25.000, έναντι του ορίου των 6.000 ευρώ που ίσχυε.

- Παράταση, για διάστημα έξι μηνών, από την ημερομηνία λήξης τους, της ισχύος των αδειών εργασίας που έχουν ήδη εκδοθεί για πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται αποκλειστικά ως εργάτες γης. Ενώ, θεσπίζεται παράλληλα, έκτακτη διαδικασία έκδοσης νέων αδειών εργασίας με τρίμηνη διάρκεια.

- Τουριστικές επιχειρήσεις που υποχρεούνται να επιστρέψουν προκαταβολές για κρατήσεις, μπορούν να προσφέρουν στον πελάτη ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος δεκαοκτώ μηνών από την ημερομηνία της έκδοσής του. Προβλέπεται επίσης χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας που παραμένουν ανοιχτά κατ’ εξαίρεση.

- Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών των νησιωτών μας αποφασίστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση ενός ικανού αριθμού δρομολογίων σε γραμμές του εθνικού και τοπικού δικτύου για όσο καιρό συνεχίζονται το μέτρα περιορισμού της κίνησης.

Μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανήλικων

Στο μπρίφινγκ ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό/προσφυγικό: «Μετά από επίμονες προσπάθειες ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ήδη, 12 ασυνόδευτα παιδιά από τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο βρίσκονται στο Λουξεμβούργο, ενώ άλλα 50 θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για τη Γερμανία το Μ. Σάββατο», είπε

Πρόσθεσε ότι: «Στο μεταξύ μπήκαν σε λειτουργία το «Μητρώο Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.)», καθώς και «Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.)». Πιστοποιούνται πλέον, όχι μόνον οι Μ.Κ.Ο., αλλά και το σύνολο των ανθρώπων που εμπλέκονται στη λειτουργία τους, έτσι ώστε να ξεχωρίσει -όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε- η «ήρα από το στάρι».»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ