ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας στο CNN Greece: Η κυβέρνηση παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου

Πέτσας στο CNN Greece: Η κυβέρνηση παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου
INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε ερώτηση του CNN Greece, για το αν ανησυχούν την κυβέρνηση οι εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε πως πρόκειται για ένα πολυσύνθετο γεγονός που είναι δύσκολο να το αντιληφθούν οι πολίτες, καθώς έχει να κάνει με την προσφορά, τη ζήτηση, τα αποθέματα και τα συμβόλαια του αμερικανικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και συστήνει στους πολίτες να είναι προσεχτικοί αναφορικά με τις τιμές στην εγχώρια αγορά καυσίμων.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας προανήγγειλε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό από τη Δικαιοσύνη, με άνοιγμα, στις 27 Απριλίου, των υποθηκοφυλακείων, των ειρηνοδικείων και των πρωτοδικείων, για συγκεκριμένες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, ωστόσο ακόμα δεν έχει έρθει αυτή η στιγμή και επανέλαβε πως θα είναι μια διαδικασία σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη.

«Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση που και πάλι καλούμαστε να λύσουμε όλοι μαζί», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η αρχή μπορεί της επιστροφής στην κανονικότητα μπορεί να γίνει από ομάδες πληθυσμού που έχουν μικρότερο κίνδυνο για επιπλοκές, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, φέρνοντας το παράδειγμα των μικρών καταστημάτων ή και των σχολείων, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τις ευπαθείς ομάδες.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή δίνεται σε εθνικό επίπεδο «με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο «όπλο» για τη στήριξη όσων πλήττονται και παράλληλα διατηρούμε εφεδρείες που θα πυροδοτήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ανέφερε συγκεκριμένα :

  1. Απλώνουμε «δίχτυ προστασίας» σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται, εφαρμόζοντας δημοσιονομικά μέτρα περίπου 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  2. Ενισχύουμε τη ρευστότητα με περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενεργοποιώντας σημαντικούς μηχανισμούς, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια κεφαλαίου κίνησης και η επιδότηση επιτοκίου για τα ενήμερα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  3. Αναπτύσσουμε δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανέργους. Και ταυτόχρονα προωθούμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με σειρά προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
  4. Συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι προχωράμε σε νέα διεύρυνση των μέτρων στήριξης που ήδη εφαρμόζονται.

Ειδικότερα:

- Επεκτείνεται η χορήγηση των 800 ευρώ και στον επιχειρηματικό κόσμο που απασχολεί από 5 έως 20 εργαζόμενους, έτσι ώστε να καλυφθούν επιπλέον περίπου 200.000 επιχειρήσεις.

- Διευρύνονται οι δικαιούχοι των 800 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον 160.000 εργαζόμενοι που είναι εκτός μισθωτής απασχόλησης.

Και υπενθύμισε πως:

- Καταβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ σε 685.165 δικαιούχους. Όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση, είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούν να την υποβάλουν, έως και τα τέλη Απριλίου.

- Καταβλήθηκε στους πρώτους 17.728 επιστήμονες η προκαταβολή των 400 ευρώ για το πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

- 'Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο myBusinessSupport για την υποβολή αιτήσεων από τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους - όριο που όπως σας είπα εντωμεταξύ αυξήθηκε στα 20 άτομα - προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

- Ξεκίνησε, επίσης, η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

- Υπενθυμίζεται ότι λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί στο μηχανισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ