ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα αγνοεί σκοπίμως τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα αγνοεί σκοπίμως τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο
AP Photo

Απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία καταγγέλλεται η «παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ» δίνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι.

«Η Ελλάδα, με την ανακοίνωσή της, επιδεικνύει τις μη ρεαλιστικές απόψεις της», σημειώνει ο Ακσόι, σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί, σκοπίμως, το γεγονός ότι η Τουρκία έχει νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και οι τ/κ έχουν ίσα δικαιώματα στους πόρους πέριξ της νήσου, με τους συνιδιοκτήτες της (σ.σ. ε/κ)».

Ολοκληρώνοντας ο Ακσόι καταγγέλλει πως η «πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η μαξιμαλιστική και ασυμβίβαστη στάση του ελληνικού και ελληνοκυπριακού διδύμου.

Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματα της χώρας μας, όσο και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Χθες, το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να μην εμμένει σε παραβατικές συμπεριφορές.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί διά μέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες», σημείωνε η ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμιζόταν:

«Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή».

«Υπενθυμίζουμε ότι η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά», κατέληγε η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ