ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος στη La Repubblica: Ιταλία και Ισπανία παλεύουν για όλη την Ευρώπη

Τσακαλώτος στη La Repubblica: Ιταλία και Ισπανία παλεύουν για όλη την Ευρώπη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ των ιταλικών θέσεων για το ευρωομόλογο κορωνοϊού εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι: «Η θέση της Γερμανίας και της Ολλανδίας είναι ότι δεν μπορούν να πληρώσουν οι Γερμανοί και Ολλανδοί φορολογούμενοι τα σπασμένα της Νότιας Ευρώπης. Μόνο που το 2010, με το πρώτο ελληνικό Μνημόνιο (που έχει αποδειχθεί ότι ως στόχο δεν είχε την βοήθεια στην Ελλάδα αλλά την διάσωση των τραπεζών του Βορρά) η συμμετοχή της Ιταλίας και της Ισπανίας ήταν σχεδόν ίση με αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας. Με μια διαφορά όμως. Ενώ οι Γαλλικές, οι Γερμανικές, και οι Ολλανδικές τράπεζες ήταν εκτεθειμένες στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε για τις Ιταλικές και τις Ισπανικές. Άρα οι χώρες του Νότου συνέβαλαν στην διάσωση των τραπεζών του Βορρά».

Ο κ. Τσακαλώτος προσέθεσε ότι:

«Τώρα ήρθε η ώρα οι χώρες του Βορρά να ανταποδώσουν την βοήθεια στην Ιταλία και την Ισπανία, και μάλιστα αυτή τη φορά, χωρίς να απαιτείται η καταστροφή μιας οικονομίας και ενός λαού. Με λίγα λόγια, Ιταλία και Ισπανία δεν παλεύουν μόνο για το δικό τους συμφέρον, αλλά για το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης. Πρέπει να επιμείνουν.»

Τι είπε ο Τσίπρας

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπραςστη συνέντευξη του στον Κώστα Τσιτούνα στο Newsbomb. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι:

«Είναι νομίζω αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι η απόφαση του Eurogroup μπορεί να αποτελέσει επαρκές πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Άλλωστε μόνοι τους οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί περιέγραψαν το ύψος των δαπανών που απαιτούνται στο 1,5 τρις τουλάχιστον. Ενώ χαρακτηριστικό του πόσο ανούσιο είναι να δίνει κανείς δάνεια μέσω ESM, στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας μόνο, και αυτά με όρους μνημονιακούς, όπως δηλαδή ορίζει το καταστατικό του ESM, είναι το γεγονός ότι καμία χώρα δεν έχει σπεύσει να κάνει χρήση. Συνεπώς όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης. Η πρόταση του ευρωομολόγου θα ήταν η ενδεδειγμένη. Ωστόσο και η πρόταση της Ισπανίας για δημιουργίας ενός ταμείου ύψους 1,5 τρις μέσω ειδικών ομολόγων χωρίς ημερομηνία λήξης (perpetual bonds), θα μπορούσε να δώσει μια ικανοποιητική λύση. Έχοντας εμπειρία από τον τρόπο που σκέφτεται η Ευρωπαϊκή ηγεσία και κυρίως από τα αντανακλαστικά της, δεν είμαι αισιόδοξος».

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι: «Καταρχάς η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μην εξαφανιστεί όλες αυτές τις ημέρες από τη συζήτηση που διεξάγεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αν εξαιρέσει κανείς την υπογραφή του κου Μητσοτάκη στη κοινή επιστολή των εννιά κρατών προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, όπου τάχθηκαν υπέρ του ευρωομολόγου, από εκεί και πέρα η Ελλάδα απουσιάζει εντελώς από τη δημόσια συζήτηση. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο υπουργός οικονομικών σε ανακοίνωσή του χειροκρότησε κιόλας την ανεπαρκή απόφαση του Eurogroup».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ