ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το κλείσιμο των συνόρων

Μουζάλας: Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το κλείσιμο των συνόρων
Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας

H παρουσία του ΝΑΤΟ ελπίζω να περιορίσει τις ακατάσχετες ροές από την Τουρκία, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Αυγή», ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας, δήλωσε ότι υπάρχει πάντα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης «Θα ήταν βλακώδες να είμαστε απροετοίμαστοι».

«Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι διαβλέπουμε ότι παρά το ότι η Ευρώπη επίσημα αντιτίθεται σε αυτό το πράγμα οι φοβικές φωνές οι οποίες προτάσσουν εθνικές λύσεις όπως το κλείσιμο των συνόρων, αρχίζουν να επικρατούν. Φοβόμαστε ένα κλείσιμο των συνόρων, όχι με την έννοια να τρομοκρατηθεί ο κόσμος, αλλά ότι είναι πιθανό και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν αριθμό ανθρώπων οι οποίοι θα μείνουν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν προλάβει να περάσουν στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για το προσφυγικό ζήτημα και τη χώρα η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, απάντησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Αυτό το οποίο είχε συζητηθεί ήταν η Ελληνική πρόταση: Οι βάρκες να παραλαμβάνονται στα παράλια από την FRONTEX και την Ελληνική Αστυνομία και μετά το διαχωρισμό όσοι παράνομοι μετανάστες υπήρχαν την άλλη μέρα να γυρίζουν πίσω στην Τουρκία με καράβι της FRONTEX, εφόσον δεν ζητούσαν άσυλο ή οικειοθελή μεταφορά. Το ζήτημα με το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μια καινούργια εξέλιξη. Προφανώς αφορά και την επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ