ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΕΛΚ: Να υπάρξουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κοινές παρεμβάσεις

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΕΛΚ: Να υπάρξουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κοινές παρεμβάσεις
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα θετικά σχόλια των ηγετών του ΕΛΚ για τα μέτρα και τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο έδρασε η ελληνική κυβέρνηση στην πανδημία απέσπασε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη, μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας, ζήτησε να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο, σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς και σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε να πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ στην Ελλάδα, το καλοκαίρι. Όλοι αποδέχτηκαν την πρόταση, τονίζοντας ότι η χώρα μας αποτελεί ασφαλή προορισμό.

Στην τοποθέτησή του ο κ.Μητσοτάκης - μεταξύ άλλων - επεσήμανε την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επικριτικά στις αποφάσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Β. Ορμπάν τονίζοντας ότι «τα ζητήματα δημοκρατίας και λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι θεμελιώδη για την Ευρώπη» και υπενθύμισε την επιστολή που υπέγραψε πρόσφατα μαζί με άλλους ηγέτες, για την αποπομπή του κόμματος του Όρμπαν από το ΕΛΚ.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υπέγραψε στις αρχές του μήνα μαζί με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Erna Solberg και άλλους 11 επικεφαλής κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Donald Tusk, με την οποία ζητείται η αποβολή του κόμματος Fidesz, του κόμματος του Όρμπαν, από το ΕΛΚ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουγγαρία.

Στην επιστολή επισημαίνεται η έντονη ανησυχία για τη νομοθεσία που πέρασε από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στις 30 Μαρτίου και η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας να επεκτείνει επ΄ αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ επιτρέπει στον πρωθυπουργό Viktor Orban να κυβερνά με διατάγματα.

«Πρόκειται για σαφή παραβίαση των ιδρυτικών αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Η μάχη κατά του covid-19 απαιτεί εκτεταμένα μέτρα, ωστόσο ο ιός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επ΄αόριστον», αναφέρεται στην επιστολή.

Επιπλέον, εκφράζεται η στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απευθύνεται έκκληση για κοινή δράση των κρατών-μελών, ώστε η κατάσταση στην Ουγγαρία να αντιμετωπιστεί σθεναρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ