ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - ΣΥΡΙΖΑ: Να ξεκινήσει από τη Βουλή η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων

Βουλή - ΣΥΡΙΖΑ: Να ξεκινήσει από τη Βουλή η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει από τη Βουλή η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έθιξε το θέμα αυτό στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, υποστηρίζοντας ότι ο περιορισμός στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και άρα της ομαλής λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να συνεχιστεί, “απλώς και μόνο για να εξυπηρετούνται οι κυβερνητικοί τακτικισμοί μέσω ΠΝΠ ή κατάθεσης κορυφαίων νομοσχεδίων και να παραμένουν σε αναστολή τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης”.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε:

1) Η Ολομέλεια να συνεδριάζει με τουλάχιστον 75 μέλη σύμφωνα με το άρθρο 24 του ΚτΒ και το άρθρο 67 του Συντάγματος τα οποία απαιτούν οι αποφάσεις να λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών.

2) Οι Επιτροπές να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιασκέψεων με πλήρη σύνθεση.

3) Να επιστρέψει πλήρως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, κορυφαίο δικαίωμα της Αντιπολίτευσης και βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας μας.

«Ζητήσαμε -και επιμένουμε- η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων να ξεκινήσει από το Κοινοβούλιο, ώστε να μην κινδυνεύσει να μείνει σε καραντίνα η Δημοκρατία και όχι από τα υποθηκοφυλακεία και τα ειρηνοδικεία απλά και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί των τραπεζών για να ολοκληρωθεί η επίθεση σε χιλιάδες νοικοκυριά. Είναι κορυφαίο ζήτημα για εμάς, ζήτημα Δημοκρατίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή σε βολικό για αυτήν πλαίσιο και με την κοινωνία σε καραντίνα, κορυφαία νομοσχέδια όπως αυτό που δίνει χαριστική βολή στο Περιβάλλον και το αναχρονιστικό Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία – την ώρα που το υπουργείο Παιδείας δεν είναι σε θέση να προγραμματίσει ακόμα και τις Πανελλήνιες - δεν μπορεί και δεν γίνεται δεκτό. Καλέσαμε την πλειοψηφία έστω την ύστατη ώρα να μην προχωρήσει με τρόπο αντιδημοκρατικό σε αυτά τα νομοθετήματα και να προσθέσει περαιτέρω αναστάτωση στην ήδη ταλαιπωρημένη από την πανδημία κοινωνία.

«Επίσης, προκαλεί εντύπωση η σπουδή της πλειοψηφίας να είναι η Προανακριτική η μόνη Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει άμεσα και με πλήρη σύνθεση. Η μεθόδευση αυτή δείχνει ότι η μικροπολιτική υπερισχύει της πολιτικής στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τους είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή ότι η υπόθεση αυτή θα μετατραπεί σε ένα μεγαλοπρεπές Βατερλό για τη ΝΔ. Αυτό και θα συμβεί», αναφέρει.

Τέλος, έγινε γνωστό, ότι στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν τις δηλώσεις των υπουργών κκ Πέτσα και Πλακιωτάκη οι οποίοι έσπευσαν να υιοθετήσουν δημοσιεύματα τα οποία εμφάνιζαν ως παρανομούντα τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜΕΡΑ25 επειδή μετακινήθηκε από και προς την Αίγινα όταν και οι δύο εκ της θέσεως τους γνώριζαν ότι μπορούσε, σύμφωνα με την σχετική ΠΝΠ, να μετακινηθεί χωρίς περιορισμούς για την άσκηση των κοινοβουλευτικών του υποχρεώσεων. Σχετική επιστολή κατέθεσε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜΕΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ