ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Κρατάω σοβαρές επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων

Γεννηματά: Κρατάω σοβαρές επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων
Δελτίο Τύπου

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, και η Φώφη Γεννηματά εκφράζει τη διαφωνία της με το άνοιγμα των σχολείων.

Σε συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε σχετικά με το ζήτημα: «Η επιστροφή στην κανονικότητα και η επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα για να μην έχουμε υποτροπή της νόσου.

Η Φώφη Γεννηματά προσέθεσε ότι:

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνήσαμε ότι δεν θα ακολουθήσουμε στη χώρα μας τη στρατηγική της ανοσίας της αγέλης. Οποιαδήποτε απόφαση δεν πρέπει να είναι αντίθετη με αυτή την αρχή. Το άνοιγμα των σχολείων είναι μεγάλο ρίσκο. Περιμένω να δω ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο και τις αυστηρές προϋπόθεσες για τις οποίες μίλησε ο κ. Τσιόρδας. Γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να ξεκινήσει από τα σχολεία;

Η κυβέρνηση θέτει τις προτεραιότητες και οι επιστήμονες καθορίζουν το πώς. Περίμενα η Κυβέρνηση να ξεκινήσει πρώτα από τις επιχειρήσεις και στο τέλος να ανοίξουν τα σχολεία. Κρατώ σοβαρότατες επιφυλάξεις. Είναι λογικό να δοθεί προτεραιότητα στην Γ’ λυκείου και την διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων. Δώσαμε μάχη για να ανακοινωθεί ο περιορισμός της ύλης για τις Πανελλήνιες εξετάσεις και να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν. Όπως επίσης να ολοκληρωθεί το εξάμηνο και οι πτυχιακές εξετάσεις των τελειόφοιτων φοιτητών. Όλα τα υπόλοιπα θέλουν προσεκτικό σχεδιασμό . Περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης».

Για την πρώτη κατοικία

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα, είπε:

«Έχουμε καταθέσει τροπολογία με την οποία ζητάμε άμεση παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Έχουμε παράλληλα προτείνει να δημιουργηθεί μία διακομματική επιτροπή για να σχεδιάσουμε ένα μόνιμο σύστημα προστασίας και διαχείρισης του προβλήματος αυτού. Καλώ την κυβέρνηση επιτέλους να ανταποκριθεί. Επίσης για τα κόκκινα δάνεια εδώ και έναν χρόνο μιλάμε για δημιουργία bad bank. Τότε έπεσαν να με φάνε προσωπικά, έλεγαν ότι η Γεννηματά είναι λαϊκίστρια. Τώρα και ο διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδας μιλά γι’ αυτό. Οι τράπεζες πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάταξη της οικονομίας και η κυβέρνηση πρέπει να το επιβάλλει. Όχι με τη λογική του κέρδους, αλλά με τη λογική της στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Πρέπει να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία».

Επιδότηση εργασίας

Τέλος, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ για επιδότηση της εργασίας: «Στόχος της πρότασης μας για επιδότηση εργασίας είναι να περιορίσουμε τα λουκέτα σε επιχειρήσεις και να προστατευθεί η εργασία. Η επιδότηση δίνεται με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν απολύσεις και δυσμενής μεταβολή των συμβάσεων των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι η στήριξη για τους εργαζομένους στη τουριστικές επιχειρήσεις θα διαρκεί για όσο διάστημα λειτουργούν, ενώ χρειάζεται και στήριξη των εργαζομένων στις αγροτικές επιχειρήσεις για να υπάρχει επάρκεια στα τρόφιμα.

Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να κάνουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση, με τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Το κόστος του προγράμματος μας για 1.000.000 εργαζόμενους είναι περίπου 2 δις και θα καλυφθεί από το ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, που αποφάσισε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναλογεί στην Ελλάδα κάτι λιγότερο από 1,5 δις ευρώ, ενώ υπάρχουν αδιάθετα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο περίπου στα 600 εκατ ευρώ. Ως τελευταία επιλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αν χρειασθεί συμπληρωματικά και μικρό τμήμα από το δημοσιονομικό απόθεμα. Επομένως καταθέσαμε μια πρόταση απολύτως στοχευμένη και κοστολογημένη που η Κυβέρνηση μπορεί και οφείλει να υιοθετήσει.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ