ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φουλάρει» για προσφυγικό και αξιολόγηση η κυβέρνηση

«Φουλάρει» για προσφυγικό και αξιολόγηση η κυβέρνηση
EUROKINISSI

Με το βλέμμα της στις Βρυξέλλες βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία επιθυμεί να περάσει το τεστ της Συνόδου Κορυφής –κυρίως ως προς το μεταναστευτικό- αποφεύγοντας να δώσει πατήματα στους ευρωπαίους εταίρους ότι καθυστερεί στην διαχείριση του θέματος.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου περιμένει ένα νεύμα από την τρόικα πως θα επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση με αιχμή το ασφαλιστικό και να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανόν οι θεσμοί να γυρίσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας «διαβάζοντας» μ’ αυτόν τον τρόπο το θετικό κλίμα που καταγράφηκε στο τελευταίο Eurogroup παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το Μαξίμου βεβαίως επιδιώκει να περιορίσει τον απόηχο των θέσεων που διατύπωσε ο Πολ Τόμσεν ζητώντας πρόσθετα μέτρα 9 δις ευρώ ως το 2019 και επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως πρόκειται για προσωπικές απόψεις του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ που δεν προβλέπονται στην συμφωνία.

Συντονισμένα ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο Πρόεδρος της Βουλής με συνεντεύξεις τους στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου θέλησαν να δείξουν ότι η κυβέρνηση δεν κάμπτεται από τα ανοιχτά μέτωπα αντιθέτως υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσει και θα κλείσει όλες τις εκκρεμότητες ξεκινώντας από το μεταναστευτικό για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και να ανοίξει την συζήτηση για το χρέος. Ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγοντας την «Αυγή» για να στείλει τα μηνύματά του επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως κάποιοι από τους θεσμούς κωλυσιεργούν δείχνοντας σταθερά προς την πλευρά του ΔΝΤ, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα των εκλογών χρεώνοντας την σχετική φημολογία σε κύκλους που αναβιώνουν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Οι Νίκος Βούτσης και Γιάννης Δραγασάκης επιμένουν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την συμφωνία κατά γράμμα- επομένως όσα προτείνει ο Πολ Τόμσεν δεν εμπεριέχονται στην συμφωνία- και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα ορίζοντια μέτρα ούτε να γίνουν περικοπές στις συντάξεις.

Όλα αυτά στην σκιά των απειλών για κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και φυσικά εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής όπου η χώρα μας θα κριθεί και για την αποτελεσματικότητά της στην διαχείριση του προσφυγικού. Κυβερνητικοί παράγοντας επιμένουν πως τα 5 hot spots θα είναι έτοιμα και παράλληλα αισιοδοξούν για την μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία ποντάροντας στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντά αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με αντικείμενο το προσφυγικό, την αξιολόγηση αλλά και το Βrexit, ενώ την Τετάρτη το βράδυ θα έχει τετ α τετ στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ πρωτίστως για το θέμα της αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η Κομισιόν εμφανίζεται θετική στην διαπραγμάτευση ωστόσο πιστεύει ότι δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ, κάτι που οδηγεί και σε αντιπαραθέσεις μεταξύ των θεσμών.

Διαβάστε ακόμα:

Αισιοδοξία Τσίπρα για κλείσιμο εκκρεμοτήτων - Τί ετοιμάζουν Βρυξέλλες και ΔΝΤ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ