ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγριος καυγάς στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Άγριος καυγάς στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στη Βουλή η συζήτηση εν μέσω πανδημίας και λειτουργίας της υπό συνθήκες περιορισμού, του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τον ΣΥΡΙΖΑ αφενός να το χαρακτηρίζει «εγκληματικό» και «ρουσφετολογικό» και να ζητάει την απόσυρση του και την κυβέρνηση να του καταλογίζει «υποκρισία» και «πολιτικό θέατρο».

«Αν η κυβέρνηση επιμείνει στη συζήτηση του, μένει ανεξίτηλη ρετσινιά και μελανιά στο πρόσωπο του υπουργού και του πρωθυπουργού», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος μετά την άρνηση της κυβέρνησης να κάνει πίσω, έθεσε θέμα δεδηλωμένης στην Επιτροπή.

«Η δεδηλωμένη υπάρχει, δεν αμφισβητήθηκε ποτέ», αντέτεινε η ΝΔ, απορρίπτοντας την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γίνει ψηφοφορία για τη δεδηλωμένη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος διερωτήθηκε τι φοβάται η κυβέρνηση και θέλει να αποφύγει την ουσιαστική συζήτηση.

«Το περιβάλλον είναι στόχος του κ. Χατζηδάκη και του κ. Μητσοτάκη, θέλει να το περάσει κάτω από τα ραντάρ, στο νομοσχέδιο υπάρχουν ρουσφέτια, διαπλοκή και σχέσεις συναλλαγής… Αυτή ρετσινιά και η μελανιά δεν θα φύγουν ποτέ για το έγκλημα που κάνετε στο περιβάλλον», επεσήμανε και ζήτησε να παγώσει η συζήτηση μέχρι να επιστρέψει η Βουλή σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας. Για μείζον συνταγματικό ζήτημα που προκαλεί η συζήτηση του υπό συνθήκες περιορισμού έκανε λόγο κι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εκτός κοινοβουλευτικών ορίων.

«Αυτό που κάνετε είναι μέγιστη κοινοβουλευτική εκτροπή», είπε για να συμπληρώσει πως η σπουδή της κυβέρνησης να περάσει με διαδικασίες εξπρές το νομοσχέδιο δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις επιδιώξεις που θέλει να εξυπηρετήσει.

«Δίνετε μάχη χωρίς στοιχεία με περίσσευμα πολιτικής υποκρισίας», αντέτεινε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και επεσήμανε ότι επείγει η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου να είναι έτοιμη για την μετά κορωνοϊό εποχή. Κατηγόρησε δε, τον ΣΥΡΙΖΑ για γύμνια θέσεων πίσω από τις κραυγές.

«Οι λύσεις κινούνται στο δρόμο της Ευρώπης, μιλάμε για περιβαλλοντική πολιτική, άρα και να θέλουμε να κάνουμε του κεφαλιού μας δεν μπορούμε», ανέφερε.

«Αν τα αφήσουμε όλα ποιος επενδυτής θα θελήσει να έρθει στη χώρα του “ου μπλέξεις” που οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις παίρνουν 6-7 χρόνια και σε άλλες χώρες ημέρες; Το νομοσχέδιο επείγει τους αγρότες για τα χωράφια που καλλιεργούν χρόνια κι εσείς τους είπατε ότι είναι δάση, τους νησιώτες που γίνεται μπάχαλο με τα απορρίμματα», συμπλήρωσε για την ουσία του νομοσχεδίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και στρέφοντας τα πυρά του κατα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι κουνάει υποκριτικά το δάχτυλο όταν επί ημερών του η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλές καταδίκες για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Την αναβολή της συζήτησης ζήτησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ