ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει ενημέρωση για υγειονομικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τον COVID-19, θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, καθώς επίσης και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για χωροταξία και πολεοδομία.

Τα άλλα θέματα της συνεδρίασης είναι:

-Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

-Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ.

-Παρουσίαση νομοσχεδίων Υπουργείου Δικαιοσύνης για α) ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ και β) Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και δικονομία Ελεγκτικού Συνεδρίου.

-Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απλοποίηση των διαδικασιών στο πεδίο της ύλης του Υπουργείου.

Τα πρώτα βήματα για τη σταδιακή άρση των μέτρων

O Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες τα πρώτα βήματα για τη σταδιακή άρση των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, από τις 4 Μαΐου αίρονται τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών, καθώς καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS, ενώ για δύο εβδομάδες θα ισχύουν οι περιορισμοί για μετακινήσεις εκτός νομού της κατοικίας μας. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα, ωστόσο οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.

Πιο αναλυτικά, τις 4 Μαΐου θα ανοίξουν επιχειρήσεις του λιανεμπορίου όπως:

  • Βιβλιοπωλεία
  • Καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών
  • Καταστήματα αθλητικών ειδών
  • Οπτικά

Παράλληλα ανοίγουν εταιρείες παροχής υπηρεσιών όπως:

  • Κομμωτήρια
  • Κουρεία
  • Κέντρα αισθητικής
  • ΚΤΕΟ

Στα κομμωτήρια η εξυπηρέτηση θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού, ενώ το όριο για τον αριθμό επιτρεπόμενων πελατών εντός καταστήματος θα καθορίζεται από την συνολική επιφάνεια της κάθε επιχείρησης. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ακόμη ότι το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει τη Δευτέρα 11 Μαΐου αλλά τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

«Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων» κατέληξε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ