ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για το άνοιγμα των σχολείων. Ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας που σημειώθηκε σοβαρή διαφωνία κυβέρνησης- αντιπολίτευσης ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε και η Φώφη Γεννηματά. Φαίνεται ότι η διαφωνία της αντιπολίτευσης έπαιξε ρόλο στην υπαναχώρηση του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Στο θέμα αναφέρθηκε εκ νέου ο Αλέξης Χαρίτσης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ:

«Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της χαρακτήριζαν τα σχολεία υγειονομική βόμβα διασποράς της πανδημίας.

Τί άλλαξε μέσα σε ένα μήνα, σε ποια εκπαιδευτική σκοπιμότητα αποσκοπεί κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα επικρατεί διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα. Να μας απαντήσει ο πρωθυπουργός γιατί προχωρά σε αυτή την κίνηση και δημιουργεί αναστάτωση στις ελληνικής οικογένειες, καθιστώντας τα παιδιά πειραματόζωα».

Είναι αχρείαστο το ρίσκο».

Η οικονομική κρίση

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένοντας σε επιφυλακή στο υγειονομικό πεδίο, δίνει την πιο μεγάκη έμφαση στην οικονομική κρίση. Το επιτελείο της Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η κυβέρνηση με την ολιγωρία και τις εσφαλμένες κινήσεις επιδεινώνει την ήδη εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχουν προκαλέσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον κορωνοϊό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για:

  • Ανυπαρξία συνεκτικού σχεδίου για την οικονομία. «Αντί ο κ. Μητσοτάκης να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα προχωρήσουν οι Έλληνες πολίτες όρθιοι, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, στην κοινωνική και εργασιακή τους ζωή, στα 15 λεπτά που μιλούσε αναλώθηκε σε πολλά «εγώ», χωρίς να πει τίποτα για την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης.
  • Εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων και «ημετέρων», την ώρα που οι οικονομικά αδύναμοι μένουν ανυπεράσπιστοι. Ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε: Υπάρχει μια «πανδημία αναθέσεων». […] Ακούσαμε για τις 700.000 για την απολύμανση των φυλακών με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία που είχε ιδρυθεί δύο μέρες πριν. Υπήρξε το προηγούμενο με τα voucher, όπου αναγκάστηκε να ομολογήσει έμμεσα η κυβέρνηση ότι επρόκειτο περί σκανδάλου, γι’ αυτό και το απέσυραν. Αν ήταν όλα καλά δεν θα το απέσυρε. Έχουμε τα τελευταία, τη δεύτερη δόση των 9 εκατομμυρίων, που κι αυτά αδιαφανώς διανέμονται στα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ έχουν προηγηθεί αλλά 11 εκατ.. Και μαθαίνουμε ότι τον Μάιο θα κοπεί το 800άρι από κάποιους εργαζόμενους. Εγώ, λοιπόν, λέω: τα 20 εκατομμύρια για την επικοινωνία ποσό 800άρια είναι για ανθρώπους που ενδεχομένως δεν θα έχουν να φάνε το Μάιο;»
  • Ανεπάρκεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σε μια οξύτατη δήλωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε: «Την περίοδο 2008-2014 η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της. Αν ο κ. Σταϊκούρας δεν εμπλακεί με την - πλούσια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα - συζήτηση για την ανάγκη λήψης εμπροσθοβαρών μέτρων, κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο Υπουργός που έχει συμβάλει σε αθροιστική μείωση του ΑΕΠ με ποσοστά αυτοδυναμίας 40%.Η υστεροφημία του κ. Σταϊκούρα δεν είναι βέβαια η πρώτη προτεραιότητα μου. Το να μην ξανακαταρρεύσει η χώρα όμως είναι.»

Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση θα σηκώσει ακόμα περισσότερο τους τόνους για την οικονομική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ