ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος σε Μητσοτάκη: Μείζον πρόβλημα να μην ξέρετε τι λέει η αντιπολίτευση

Τσακαλώτος σε Μητσοτάκη: Μείζον πρόβλημα να μην ξέρετε τι λέει η αντιπολίτευση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Απάντηση έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε αναφορά στο πρόσωπό του που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αποκλείει να έχει υπογράψει ο κ. Τσακαλώτος τον πίνακα των στοιχείων που έχει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, «Μένουμε όρθιοι». Προσέθεσε ότι το πραγματικό κόστος της δημοσιονομικής παρέμβασης μιας τέτοιας πρότασης θα ήταν 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό για το οποίο δεν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Στην απάντησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει ότι:

«Από ό,τι φαίνεται από τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δει τις παρεμβάσεις μου για το «Μένουμε Όρθιοι». Μπορώ όποτε θέλει να του εξηγήσω γιατί το συνυπογράφω.

Μπορώ, ας πούμε, να του εξηγήσω γιατί ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων θα σήμαινε πολύ μικρότερη ανάγκη για αναστολές. Είναι προφανές αυτό, από την στιγμή που οι μισθοί, για παράδειγμα, θα καταβάλλονταν στο σύνολο τους.

Μπορώ να του εξηγήσω γιατί ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα θα σήμαινε μικρότερη ύφεση, και άρα μικρότερη πτώση εσόδων αλλά και μικρότερη αύξηση του λόγου χρέους/ΑΕΠ

Μπορώ να του εξηγήσω γιατί και οι αναστολές που θα χρειάζονταν είναι επί της ουσίας ζήτημα ρευστότητας και θα μπορούσε να καλυφθεί με βραχυπρόθεσμα εργαλεία.

Μπορώ να του εξηγήσω γιατί ακόμη και ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι θα ξοδευτούν και τα 14 δις σε έναν μήνα.

Μπορώ να του εξηγήσω γιατί είναι ζωτικής σημασίας η επόμενη μέρα να μην βρει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα σε ένα βουνό χρέους.»

Η δήλωση του κ. Τσακαλώτου καταλήγει ως εξής:

«Τα καταλαβαίνει αυτά όλος ο κόσμος, αν δεν τα καταλαβαίνει ο πρωθυπουργός είναι σοβαρό πρόβλημα. Αν όμως και κανείς από το επιτελείο του δεν τον έχει ενημερώσει για το τι προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση τότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι φοβόμουν.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ