ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίδομα 800 ευρώ: Σήμερα το έντυπο για 160.000 εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών

Επίδομα 800 ευρώ: Σήμερα το έντυπο για 160.000 εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σήμερα, δημοσιεύεται το έντυπο το οποίο θα υποβάλουν εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID -19, προκειμένου να λάβουν τηναποζημίωση ειδικού σκοπού, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτές τις ειδικές κατηγορίες, που έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, υπολογίζεται περίπου σε 160.000. Όπως είπε, όλοι οι παραπάνω δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο στην ειδική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», για να λάβουν τα 800 ευρώ.

Τα καταστήματα εστίασης μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα αν δεν υπάρχουν κρούσματα

Από τη μεριά το ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι: «Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους της εστίασης μόνος τους».

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι γίνονται διάφορες σκέψεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης, όπως:

Να δοθεί επιπλέον χώρος στο εξωτερικό του καταστήματος, ώστε να μπορούν να βγάλουν τραπέζια έξω και να τηρούνται οι αποστάσεις -η μίνιμουμ απόσταση μεταξύ των τραπεζιών είναι τα δύο μέτρα.

Να παρασχεθούν φορολογικού τύπου κίνητρα για τα καταστήματα στην εστίαση.

Ακόμα, τόνισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εισηγηθεί να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού, αυτή την εβδομάδα που επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα.

Οι μάσκες

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για διατίμηση στις μάσκες, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι:

«Με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής και την αύξηση στις εισαγωγές υπάρχει επάρκεια. Αν χρειαζόταν διατίμηση, δεν θα διστάζαμε να την κάνουμε. Υπάρχουν και φθηνές μάσκες με πενήντα λεπτά, ενώ υπάρχουν και οδηγίες για να φτιάξουμε μάσκες μόνοι μας σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών».

Ειδικά για τις πάνινες μάσκες, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς και οι πάνινες μάσκες κάνουν δουλειά εφόσον, όπως είπε, απολυμανθούν και ακολουθηθούν οι κανόνες.

Σε ερώτηση για τη χρήση μασκών στα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι οι ειδικοί έκριναν ότι δεν είναι απαραίτητο να φορούν μάσκα οι πελάτες, αφού σε αυτά τα καταστήματα τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Πρόσθεσε ότι για τη χρήση μάσκας η κυβέρνηση ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ