ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Γιατί αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ψηφοφορία για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Βουλή: Γιατί αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ψηφοφορία για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υπερψηφίστηκε από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον «Εκσυχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», με τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από την ψηφοφορία. 

«Ναι επί της αρχής» ψήφισε η κυβενρητική πλειοχηφία, 56 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, ενώ είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την απόφαση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, για ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου με επιστολική ψήφο.

Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία, συνολικά 141 βουλευτές ψήφισαν με επιστολική ψήφο.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία express και την επιστολική ψήφο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, χωρίς τη συμφωνία της αξιωματικής αντιπολιτευσης.

«Πολυνομοσχέδια όπως αυτό που προκαλούν ριζικές ανατροπές και επηρεάζουν το μέλλον της χώρας, δεν μπορούν να ψηφίζονται από το Κοινοβούλιο σε υπολειτουργία με την παρουσία 60 μόνο βουλευτών από τους 300 του Κοινοβουλίου», είπε και ζήτησε να σταματήσει αυτή η πρακτική στο όνομα της έκτακτης ανάγκης.

Σε άτυπη ενημέρωσή τους, πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζουν:

«Στην έναρξη των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού και συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου, στη Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα, ως οφείλαμε ενόψει του υγειονομικού κινδύνου, συμφωνήσαμε στους αυστηρούς περιορισμούς της λειτουργίας του κοινοβουλίου που εισηγήθηκε ο πρόεδρος του σώματος.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι σε αυτό το διάστημα, η Βουλή θα συζητούσε και θα αποφάσιζε μόνο θέματα που αφορούσαν την επιδημία (ΠΝΠ).

Με την εισαγωγή του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου και σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της διάσκεψης των προέδρων εκφράσαμε τη διαφωνία μας να συζητηθούν σοβαρά νομοσχέδια με περιορισμένη συμμετοχή βουλευτών. Σε αυτές τις δύο συνεδριάσεις προτείναμε τη λειτουργία της Βουλής σε θερινά τμήματα (Απρίλιο και Μάιο) διαδικασία συνταγματικά κατοχυρωμένη που δεν αφήνει κενά νομιμοποίησης της λειτουργίας της Βουλής. Η πρόταση μας απορρίφθηκε από την πλειοψηφία».

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «απόντα» κατηγορώντας τον πως «αντί να συμβάλει εποικοδομητικά στο διάλογο για μια πιο περιβαλλοντικά φιλική και βιώσιμη ανάπτυξη, επέλεξε να αποχωρήσει από τη Βουλή».

«Ο κ. Τσίπρας είναι απών. Από την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που και η Ελλάδα δίνει τη παγκόσμια μάχη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Ο κ. Τσίπρας είναι απών και από το Κοινοβούλιο, καθώς αντί να συμβάλει εποικοδομητικά στο διάλογο για μια πιο περιβαλλοντικά φιλική και βιώσιμη ανάπτυξη, επέλεξε να αποχωρήσει από τη Βουλή. Και ύστερα αναρωτιέται γιατί όσα λέει δεν τα ακούει κανείς. Γιατί και σήμερα με την αποχώρησή του απέδειξε ότι δεν έχει τίποτα να πει. Τα άδεια έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φωτογραφία της απουσίας πολιτικής», τόνισε ο κ. Πέτσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ