ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Στα 21 μέτρα τα κτήρια γύρω από την Ακρόπολη

Χατζηδάκης: Στα 21 μέτρα τα κτήρια γύρω από την Ακρόπολη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ύστερα από απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη, το ΥΠΕΝ εισηγήθηκε προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), που συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη, να μειωθεί στα 21 μέτρα το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη.

Διευκρινίζεται δε, ότι το νέο ύψος θα ισχύει για τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν αφορά αναδρομικά στα νομίμως υφιστάμενα κτήρια.

«Η Ακρόπολη το έχω ξαναπεί και το εννοώ είναι η ψυχή μας, το σύμβολο της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο. Αυτό διαφυλάττουμε με τη σημερινή μας απόφαση-εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως τονίζει, «η Ακρόπολη ανήκει σε όλους τους Έλληνες και αποτελεί αδιαπραγμάτευτη εθνική και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και παρακαταθήκη. Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που από αυτή τη θέση πολιτικής ευθύνης ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης, εισηγούμαι η Ακρόπολη να παραμείνει ψηλά, στο ύψος της».

Ειδικότερα, η μείωση του ύψους των κτηριων φθάνει τους τρεις όροφους ή και περισσότερο, με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος πάλι μειώνεται στα 27 μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι με τη σημερινή νομοθεσία τα ύψη των κτηρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 32 ή και περισσότερα μέτρα. Ήδη, υπάρχουν κτήριαπου φθάνουν τα 25, 27 ή και 32 μέτρα.

Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός για θέματα Χωροταξίας, κ. Δημήτρη Οικονόμου «Η απόφαση για την τόσο μεγάλη μείωση των επιτρεπόμενων υψών ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη. Υπάρχουν κτήρια που έχουν ήδη κατασκευαστεί με μεγάλα ύψη και νόμιμη οικοδομική άδεια, όχι με ευθύνη των ιδιοκτητών τους, αλλά λόγω της αδράνειας του Δημοσίου».

Ωστόσο, όπως τονίζει ο υφυπουργός ΠΕΝ «το μείζον αγαθό στην περίπτωση αυτή είναι η προστασία της Ακρόπολης, ενός από τα σημαντικότερα μνημεία και σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού».

«Αυτό ήταν το σκεπτικό της απόφασης του ΥΠΟΑ και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η εισήγηση του ΥΠΕΝ προς το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, που λήφθηκε σε στενή συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κ. Μπακογιάννη», εξηγεί.

«Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης, αλλά μιας ανάπτυξης βιώσιμης που σέβεται το πολιτιστικό, οικιστικό και φυσικό περιβάλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, η πρόσφατη, ιστορική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και προσωπικά της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη, για την καθαίρεση δύο ορόφων από το κτήριο της οδού Φαλήρου 5 -κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα- δημιούργησε ένα νέο κλίμα και άνοιξε τον δρόμο για το επόμενο βήμα, που είναι η μεγάλη μείωση των επιτρεπόμενων υψών στη γύρω περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ