Καμμένος: Το ΝΑΤΟ ήρθε γιατί το τουρκικό λιμενικό βοηθούσε στη διακίνηση προσφύγων
Δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» του τηλεοπτικού σταθμού Star.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι τα τουρκικά πλοία θα δρουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τονίζοντας ότι στη περιοχή ισχύει η αρχή της μέσης γραμμής.
Ο Πάνος Καμμένος διευκρίνισε ότι η νατοϊκή δύναμη δρα υπό τη διοίκηση όλων των μελών και υπάρχει μόνιμος Έλληνας αξιωματικός, ο οποίος μπορεί να θέσει βέτο σε οποιοδήποτε μέρος της επιχείρησης. Όπως είπε:
Το ΝΑΤΟ ήλθε γιατί η τουρκική ακτοφυλακή βοηθούσε το πέρασμα των προσφύγων στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, τα νατοϊκά πλοία θα κάνουν επιτήρηση και παρακολούθηση και θα ειδοποιούν τα αντίστοιχες αρμόδιες αρχές, ενώ με τη συμφωνία εξασφαλίζεται η αρμοδιότητα του ελληνικού ΕΚΣΕΔ (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης).
Με ευθύνη της νατοϊκής δύναμης θα επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι βγαίνουν από τα παράλια, ανέφερε. Παρατήρησε δε ότι με την παρουσία του ΝΑΤΟ δεν θα λήξει η τουρκική προκλητικότητα αλλά θα διαπιστωθεί από τρίτο μάτι η παραβατικότητα της έναντι των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Επίσης, σχολίασε ότι η Τουρκία θέλει την παρουσία του ΝΑΤΟ, γιατί υπάρχουν 22 ρωσικά πλοία στο Αιγαίο.
Σχετικά με το επεισόδιο της πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους κατά την πρόσφατη μετάβαση της ελληνικής αποστολής στο Ιράν και την πρόταση της Τουρκίας να επιτρέψει την υπέρπτηση του μόνο εάν δεχόταν η Ελλάδα ανεφοδιασμό αεροσκάφους στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό), ο κ. Καμμένος εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση αυτή για την μετάβασή του στο Ιράν και έδωσε εντολή για κατάρτιση νέου σχεδίου πτήσης που δεν περιέλαβε τελικά την Τουρκία.
Τέλος, αναφερόμενος στο πρόσφατο δυστύχημα στην Κίναρο, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι η απώλεια των τριών αξιωματικών είναι θέμα για το οποίο θρήνησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελλάδα. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εκπαιδεύονται όπως μάχονται. Το λειτούργημα τους έχει και απώλειες, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.
Από την ψηφιακή υπουργό, στην αυτοκριτική του Gemini: 4 από τις πιο παράξενες στιγμές του ΑΙ το 2025
07:50
Με χιλιάδες κόσμου στο Λευκό Πύργο και ένα εντυπωσιακό laser show η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε το 2026
07:40
Μήνυμα Φον ντερ Λάιεν για το 2026: Θα εργαζόμαστε αδιάκοπα για να κάνουμε την Ευρώπη πιο δυνατή
07:30
Με drone show και αθόρυβα πυροτεχνήματα η Αθήνα υποδέχθηκε το 2026 σε Σύνταγμα και Πεδίον του Άρεως
07:27