ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού

Μενδώνη: Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού
INTIME NEWS

«Περνάμε στη δεύτερη φάση έχοντας ως όπλο την εμπιστοσύνη που χτίσαμε μέχρι σήμερα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσαςκατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στην οποία συμμετείχε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, για την περαιτέρω εξειδίκευση των δράσεων για τον Πολιτισμό.

«Η κυβέρνηση εστιάζει σε δύο μέτωπα, στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και στη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στα εξής μέτρα στήριξης:

  • Έως τις 12 Μαΐου η καταβολή της επιστρεπτέας φορολογικής προκαταβολής σε 90.000 δικαιούχους
  • Από τις 5 Μαΐου έχει ξεκινήσει οι καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους με πιστοποιημένο IBAN. Όλοι οι υπόλοιποι καλούνται έως την Κυριακή να επικυρώσουν το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους.
  • Μέχρι τις 17 Μαΐου οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, την Παρασκευή ολοκληρώνεται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, για τους μισθωτούς που είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα «Εργάνη».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι εξετάζονται μέτρα για την επανεκκίνηση διάφορων κλάδων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, τα οποία αναμένονται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Τα μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό

«Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στον χώρο του πολιτισμού. Προσαρμοστήκαμε με απόλυτη επιτυχία στις νέες συνθήκες ως χώρα. Η πανδημία ανέδειξε δομικά προβλήματα στον χώρο του πολιτισμού, όπως η αδήλωτη εργασία», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

«Φάνηκε το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας που ταλαιπωρεί την πολιτείας αλλά κυρίως δημιουργούς και καλλιτέχνες. Αυτό σημαίνει μη χαρτογραφημένο τοπίο και αυτό θέτει δυσκολίες για να είσαι αποτελεσματικός».

«Από την αρχή η κυβέρνηση και το υπ. Πολιτισμού δημιούργησε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης και στον Πολιτισμό. Ο πολιτισμός δεν υπήρξε πότε μια εξαίρεση. Ωστόσο έχει τις ιδιαιτερότητές του», συνέχισε.

Επέκταση δικαιούχων των 800 ευρώ

  • Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15 Μαρτίου έως 20 Απριλίου 2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.
  • Από 13 Μαΐου έως και 19 Μαΐου θα πάρουν τα 800 ευρώ όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας α’ τριμήνου του 2020.
  • Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ έχουν καταστεί όλοι οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα, πριν τον συμβατικό τους χρόνο κατά το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020.
  • Όσοι από 1η Ιουνίου 2019 ως την 1η Μαρτίου 2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με έξι μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.
  • Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά στο επίδομα των 800 ευρώ οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε έως 29/2/20
  • Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.

Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση κουπονιού πολιτιστικών παραγωγών, δωδεκάμηνης ισχύος, για όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν».

Πότε ανοίγουν θερινά σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, τα θερινά σινεμά μπορούν να ανοίξουν από 1η Ιουνίου, οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου και τα μουσεία στις 15 Ιουνίου.

Τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, θα μπορούν να ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου. Η υπουργός τόνισε ότι θα ισχύσουν ειδικοί κανόνες με βάση τις οδηγίες των ειδικών και τα δρώμενα θα είναι προσαρμοσμένα στη νέα κατάσταση.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρούνται ότι δεν έχουν ειδικό πρόβλημα, είναι η πλέον ασφαλής περίοδος.

Τα άτομα στη σκηνή θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα απόστασης. Τρία μέτρα θα πρέπει να απέχει η σκηνή από τα πρώτα καθίσματα. Κενές οι δύο πρώτες δύο σειρές σε ένα αρχαίο θέατρο. Σε μια συναυλία με όρθιο το κοινό θα πρέπει να τηρείται 1,5 μέτρο απόσταση.

Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ θα παρέχονται δωρεάν οι δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι.

Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς και δήμους, θα διοργανώσει 200 μικρά πολιτιστικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους, που αποτιμώνται σε δύο εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι το ακαδημαϊκό έτος θα παραταθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου για την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ