ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Από την Παρασκευή 60 βουλευτές στην Ολομέλεια

Βουλή: Από την Παρασκευή 60 βουλευτές στην Ολομέλεια

Μέχρι την 1η Ιουνίου θα συνεχίσει να εφαρμόζεται σε πιθανές ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή, το ηλεκτρονικό σύστημα και η επιστολική ψήφος παράλληλα, θέμα που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση του την περασμένη εβδομάδα από την ψήφιση του νομοσχεδίου για το περιβάλλον.

Την απόφαση αυτή έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων η οποία συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε επίσης, τη διεύρυνση, από αύριο Παρασκευή, του αριθμού των βουλευτών που θα μετέχουν στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Μετά και τις υποδείξεις της υγειονομικής υπηρεσίας, στις συζητήσεις των νομοσχεδίων, ο αριθμός των βουλευτών θα φτάνει τους 60, ενώ θα τηρείται και η απόσταση των δύο μέτρων.

Η κατανομή των συμμετεχόντων θα γίνεται κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων που εκπροσωπούν, γεγονός που σημαίνει ότι στις συνεδριάσεις για τη συζήτηση νομοσχεδίων, εκτός από την σταθερή παρουσία 19 Βουλευτών, θα συμμετέχουν και άλλοι 41.

Στους 19 Βουλευτές, υπολογίζονται οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί (ο Πρωθυπουργός δεν προσμετράται), καθώς και όποιος από τον Κανονισμό έχει δικαίωμα να μιλήσει όποτε ζητήσει το λόγο, εν προκειμένω ο Νίκος Βούτσης, με την ιδιότητα του πρώην Προέδρου της Βουλής και η Αλέκα Παπαρήγα, με την ιδιότητα της πρώην Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Οι υπόλοιποι 41, θα υποδεικνύονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και θα κατανέμονται σύμφωνα με την προβλεπόμενη κατ’ αναλογία δύναμη των κομμάτων, ως εξής: Από τη ΝΔ 22 βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ 12 βουλευτές, από το ΚΙΝΑΛ 3 βουλευτές, από το ΚΚΕ 2 βουλευτές, από την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 από 1 βουλευτή.

Εν τω μεταξύ, αύριο, Παρασκευή, κατατίθεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: “Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2016/800, 2017/1371, 2017/541, 2016/1919, 2014/57 ΕΕ, κύρωση του Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, τροποποιήσεις του ν.3663/2008 (Α’99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις”. Θα ψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαίου από την Ολομέλεια της Βουλής.

Τέλος, από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει το σύστημα τηλεδιάσκεψης και στην αίθουσα της Ολομέλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ