ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαραθώνια η κατάθεση της Ξένης Δημητρίου στην Προανακριτική Επιτροπή

Μαραθώνια η κατάθεση της Ξένης Δημητρίου στην Προανακριτική Επιτροπή
ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχίζεται και την ερχόμενη εβδομάδα η μαραθώνια κατάθεση της Ξένης Δημητρίου στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη σημερινή της κατάθεση φέρεται να είπε ότι οι φάκελοι κατά των πολιτικών προσώπων αρχειοθετήθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων.

Θ. Πλεύρης: Ελέγχει κανείς αυτούς τους ανθρώπους;

Ξ. Δημητρίου: Όχι.

Θ. Πλεύρης: Δηλαδή, κρίθηκαν μη σοβαρές ενδείξεις και γι’ αυτό δεν κλήθηκαν να πουν τις απόψεις τους;

Ξ. Δημητρίου: Ακριβώς.

Η κ. Δημητρίου στη σημερινή τρίτη ημέρα κατάθεσης της, σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, είπε πως η Εισαγγελία Διαφθοράς οφείλει να μην μεταχειρίζεται τις καταγγελίες των μαρτύρων κατά το δοκούν.

Θ. Πλεύρης: Έχει δικαίωμα ο εισαγγελέας να μην καταγράψει μια καταγγελία που θα καταθέσει ένας μάρτυρας.

Ξ. Δημητρίου: Η διαδικασία είναι γνωστή.

Θ. Πλεύρης: ο Μ. Σαράφης μας είπε ότι είχε επισημάνει στην εισαγγελία διαφθοράς το όνομα του Μανιαδάκη. Αυτή η μαρτυρία όμως δεν καταγράφηκε στην κατάθεση του. Είχε το δικαίωμα αυτό η κυρία Τουλουπάκη;

Ξ. Δημητρίου: Δεν ξέρω. Δεν ήμουν παρούσα.

Θ. Πλεύρης: Σας ρωτώ με βάση τον Κώδικα.

Ξ. Δημητρίου: Θα έπρεπε αν ο μάρτυρας το κατέθεσε.

Παράλληλα, φέρεται να είπε πως στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου συζητούνταν έντονα οι παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς ομολόγησε ότι ο Ι. Αγγελής της είχε πει ότι ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης βρισκόταν πίσω από δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» για το περιβόητο στικάκι στη Βιέννη. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η Ξ. Δημητρίου είπε πως ο Ι. Αγγελής δεν είχε επαρκή στοιχεία και γι' αυτό δεν τον συμπεριέλαβε στις αναφορές.

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διατήρησε αποστάσεις αναφορικά με την τακτική της εισαγγελίας να μην καταγράψει τις καταγγελίες του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Συγκεκριμένα ο διάλογος με τον Θανάση Πλεύρη έχει ως εξής:

Θ. Πλεύρης: Έχει δικαίωμα ο εισαγγελέας να μην καταγράψει μια καταγγελία που θα εκθέσει ένας μάρτυρας .

Ξ. Δημητρίου: Η διαδικασία είναι γνωστή.

Θ. Πλεύρης: Εδώ ο κύριος Σαράφης σε όσα μας είπε, τόνισε για Μανιαδάκη πως προφορικά είχε πει το όνομά του στην εισαγγελία διαφθοράς όμως δεν αποδόθηκε γραπτώς. Μπορεί λοιπόν κυρία Δημητρίου η εισαγγελέας (σ.σ. η Ε. Τουλουπάκη) να μην καταγράψει μια συμπεριφορά; Μια καταγγελία.

Ξ. Δημητρίου: Δεν ξέρω. Δεν ήμουν παρούσα .

Θ. Πλεύρης: Σας ρωτώ με βάση τον κώδικα

Ξ. Δημητρίου: Αν ο μάρτυρας το κατέθεσε θα έπρεπε.

Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν ότι «η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου για πρώτη φορά κατέθεσε ότι ο κ. Αγγελής της εκμυστηρεύτηκε όταν έδωσε την παραίτηση του ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν πίσω από την στοχοποίηση του και την υπόθεση Νοβάρτις. Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι ο κ. Αγγελής είχε ενημερώσει την Εισαγγελέα του ΑΠ για τις ενέργειες του κ. Παπαγγελόπουλο, πράγμα που επιβεβαιώνει πλήρως την θέση του κ. Αγγελή ότι για το Ρασπούτιν – Παπαγγελόπουλο είχαν μιλήσει με την κ. Δημητρίου και άλλα πρόσωπα. Σημειωτέον αμέσως μετά από την παραίτηση και την αναφορά του ονόματος Παπαγγελόπουλο ορίστηκε συνάντηση μεταξύ Δημητρίου Αγγελή και Καλογήρου στο γραφείο του Υπουργού για το δημοσίευμα και τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis. Άρα ήταν σε γνώση όλων ότι ο Αγγελής είχε καταγγείλει την εμπλοκή Παπαγγελόπουλο και για αυτήν την εμπλοκή παραιτήθηκε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ