ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμήχανη η Αθήνα εμπρός στον Σταϊνμάγερ για τις γερμανικές επανορθώσεις

Αμήχανη η Αθήνα εμπρός στον Σταϊνμάγερ για τις γερμανικές επανορθώσεις

Απέφυγαν κάθε αναφορά στο θέμα των γερμανικών αποζημίωσεων Κοτζιάς και Σταινμάγερ. Ούτε δέχθηκαν ερώτηση για το θέμα ούτε για αλλα θέματα πλην του προσφυγικού. 

Επιβεβαίωσαν με αυτήν τη στάση το ρεπορτάζ του CNN Greece ότι έχει επιβληθεί σιωπητήριο στην κυβέρνηση για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Από χθες τα περισσότερα στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το CNN Greece έδειχναν να μην έχουν γραμμή και να αμφιταλαντεύονται για τον τρόπο αντίδρασης.

Η αποκάλυψη του απόρρητου πορίσματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση προβλημάτισε κυβερνητικά στελέχη καθώς ανοίγει ξανά το θέμα και αυτή την φορά η Αθήνα δεν θέλει να δημιουργήσει νέα προβλήματα στη σχέση της με το Βερολίνο.

Το ζήτημα των σχέσεων με το Βερολίνο συναρτάται με το Μνημόνιο και την ρύθμιση του χρέους . "Για όσο διάστημα χρειαστεί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να κάνουμε λεπτούς χειρισμούς " παραδέχθηκε μιλώντας στο CNN Greece κυβερνητικό στέλεχος. Η Αθήνα γνωρίζει πως το Βερολίνο ενοχλείται μόνο και με απλή τυπική αναφορά στο ζήτημα αλλά δεν αποκλείει στο μέλλον να βρεθεί συμβιβαστική λύση μέσω της διαδικασίας του συμψηφισμού χρέους και αποζημιώσεων.

Η κυβέρνηση έχει επιστρέψει στην “ρεάλπολιτικ”, παραδέχεται επιτελικό στέλεχος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Επί της ουσίας, όλοι αντιλαμβάνονται ότι μόνο με μια απόφαση σε κεντρικό επίπεδο μπορεί να ξεκινήσει και πάλι συζήτηση για το θέμα.

Πάντως, σύμφωνα με ερμηνείες νομικών κύκλων η υπόθεση των αποζημιώσεων, παρά τις πολιτικές αγκυλώσεις που υπάρχουν, δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να στεφθεί με επιτυχία για την Αθήνα. Ωστόσο, οι δηλώσεις Γερμανών πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων περί ευαισθησίας γύρω από το ελληνικό αίτημα δημιουργούν υπόβαθρο για μαζική εκδίκαση και επανόρθωση αν και η γερμανική πλευρά δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση.
Είναι χαρακτηριστικό πως ενόψει της σημερινής συνάντησης Κοτζία με Σταινμάγερ δεν υπάρχει από ελληνικής πλευράς έτοιμο πλαίσιο ή φάκελος . Όπως παραδέχθηκε υπουργικό στέλεχος του ΥΠΕΞ, σήμερα θα συζητηθεί λίγο πριν την συνάντηση σε ειδική σύσκεψη πιθανώς και το θέμα των αποζημιώσεων.

Το δόγμα των ελληνογερμανικών σχέσεων επηρεάζεται εύκολα λόγω και της στάσης του Βερολίνου που πολλές φορές αναζητά τρόπους να παγώσει τις συζητήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαφαίνεται, η Αθήνα θέλει να παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα προκειμένου να διαπραγματεύεται εμμέσως χαλάρωση των σκληρών μνημονιακών απαιτήσεων και επίδειξη ευελιξίας. Από τις δηλώσεις των κ Κοτζιά και Σταινμάγερ το μεσημέρι θα διαφανεί ένα υπάρχει πρόθεση για επί της ουσίας συζήτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ