ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποτίει φόρο τιμής στον Δημήτρη Κρεμαστινό

Σύσσωμος ο πολιτικός  κόσμος αποτίει φόρο τιμής στον Δημήτρη Κρεμαστινό
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετάει με σεβασμό και θλίψη τον Δημήτρη Κρεμαστινό που πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 χρόνων, χτυπημένος από τον κορωνοϊό.

Τη βαθιά θλίψη της για τον θάνατο του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στο twitter. H κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπηρέτησε την ιατρική επιστήμη και την πολιτική με συνέπεια, ευγένεια, μετριοπάθεια και ήθος και εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της στους οικείους του.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής δήλωση:

« Ο κόσμος της επιστήμης και της πολιτικής έχασαν σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχός τους. Στη μακρά διαδρομή του, ο Δωδεκανήσιος Δημήτρης Κρεμαστινός υπήρξε καθηγητής Ιατρικής, αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και βουλευτής. Και σε όλα τα πεδία άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στην κοινωνία της αγαπημένης του Ρόδου και στο κόμμα του, το Κίνημα Αλλαγής.»

Και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με μήνυμά της αναφέρθηκε στην απώλεια του καθηγητή καρδιολογίας και πρώην υπουργού Υγείας, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους οικείους του. «O θάνατος του @KremastinosD μας λυπεί όλους. Ο εκλιπών τίμησε με την πορεία του την επιστήμη και την πολιτική. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Η δήλωση Τσίπρα

«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Δημήτρη Κρεμαστινό, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη, το Κοινοβούλιο και τη δημοκρατική παράταξη», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει πως είχε την τύχη να τον γνωρίσει από κοντά και να διακρίνει «το βάθος των γνώσεών του για την επιστήμη και τα ακαδημαϊκά ζητήματα, αλλά και την ειλικρινή του έγνοια για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στον τόπο μας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στη σύζυγο του εκλιπόντος και τους δικούς του ανθρώπους.

«Ο θάνατος του Δημήτρη Κρεμαστινού μας γεμίζει με θλίψη», γράφει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήριο μήνυμά του και σημειώνει ότι η διαδρομή του στην πολιτική αλλά και στην επιστήμη «χαρακτηρίστηκε από αξιοπρέπεια και προσήλωση στα καθήκοντά του».

«Καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Δ. Κρεμαστινός αγωνίστηκε κατά τη θητεία ως υπουργός Υγείας για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η αξία του οποίου φάνηκε και πάλι στις δύσκολες μέρες που διανύουμε λόγω της πανδημίας», αναφέρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «ο εξαίρετος αυτός επιστήμονας και πολιτικός αφήνει ως παρακαταθήκη ένα σπουδαίο έργο για όλη την κοινωνία» και εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Γεννηματά: Βαθιά θλίψη

Από τη μεριά της, η Φώφη Γενημματά δήλωσε:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του αγαπημένου φίλου Δημήτρη Κρεμαστινού. Χάσαμε σήμερα έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν λαμπρό επιστήμονα, ένα φλογερό πατριώτη, ένα Μαχητή της Δημοκρατικής Παράταξης, βουλευτή , αντιπρόεδρο της Βουλής, υπουργό.

Ήταν «ο δικός μας γιατρός». Ο Δ. Κρεμαστινός δεν στάθηκε μόνο στο πλευρό του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου. Κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, μέσα από τη συνεχή κοινωνική , επιστημονική και την Ακαδημαϊκή του παρουσία, το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, τη δράση του στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας και τη θητεία του στο Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου συνέβαλε στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Το όνομά του συνδέθηκε με τη λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της χώρας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου.

Η απουσία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστήμη, στην παράταξή μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Δωδεκάνησα που τον αγάπησαν και τον τίμησαν επί σειρά ετών.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην Τζένη και τους οικείους του.»

Οι πρώην πρωθυπουργοί

Την βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του ανεκτίμητου προσωπικού του φίλου Δημήτρη Κρεμαστινού εξέφρασε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε συγκεκριμένα:

«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ένας σπουδαίος άνθρωπος, επιστήμονας, πολιτικός, δεν είναι πια κοντά μας. Η θλίψη μου είναι βαθιά. Με τον Δημήτρη, μας συνέδεαν πολλά, που τα λόγια δεν είναι εύκολο αυτήν την ώρα να περιγράψουν. Ο δεσμός μας, οικογενειακός και προσωπικός, ήταν πολύ στενός και πολύ ιδιαίτερος. Το γεγονός ότι, στα χέρια του είχαμε όλοι εναποθέσει τη ζωή του Ανδρέα, με είχε φέρει πολύ κοντά του. Η φιλία μας ιδιαίτερη και ανεκτίμητη. Πάντα, άνθρωπος της προσφοράς για το δημόσιο καλό. Ο θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για όλους μας. Καλό ταξίδι, Δημήτρη.».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δήλωσή του, εκφράζει τη θλίψη και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του Δημήτρη Κρεμαστινού. «Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, με το ενδιαφέρον του για τον άνθρωπο και τις κοινωνικές εξελίξεις, επηρέασε σημαντικά την επιστημονική και πολιτική ζωή της χώρας. Ήταν για χρόνια φίλος και συναγωνιστής στην προσπάθεια για μία δημιουργική πολιτική. Θα μου λείψει πολύ. Στην οικογένειά του εκφράζω τη θλίψη και τη συμπαράστασή μου», αναφέρει ο κ. Σημίτης.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, «εξαίρετου ιατρού και καθηγητή καρδιολογίας, επί σειρά ετών βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ, αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην Υπουργού Υγείας, ο οποίος σε όλη του τη διαδρομή -επιστημονική, πολιτική και κοινωνική- πορεύτηκε με σεμνότητα και ήθος. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και όλους τους οικείους του Δ. Κρεμαστινού.»

Η Βουλή κράτησε ενός λεπτου σιγή για τη μεγάλη απώλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ