ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για μεταναστευτικό νομοσχέδιο: Αντίθετο με ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγίες της ΕΕ

ΣΥΡΙΖΑ για μεταναστευτικό νομοσχέδιο: Αντίθετο με ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγίες της ΕΕ
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για μυστικά κονδύλια, προσλήψεις μετακλητών και αδιαφορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη «βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας».

«Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά επιλέγει να προσβάλει τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου. Φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή, η οποία δεν βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο παρά τον τίτλο του, δεν συνιστά βελτίωση αλλά πισωγύρισμα της μεταναστευτικής πολιτικής», τονίζει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Έρχεται να ολοκληρώσει το έργο που άφησε ημιτελές το Νοέμβριο, πριν ακόμα επανιδρυθεί το υπουργείο, ο κ. Χρυσοχοΐδης. Αδιαφορώντας για τις επερχόμενες καταδίκες της χώρας από το Δικαστήριο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιλέγει να νομοθετήσει όχι απλά εκτός, αλλά αντίθετα με το πνεύμα και το γράμμα των Οδηγιών, της Σύμβασης της Γενεύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτοντας τα εξής σημεία που προβλέπονται στο νομοσχέδιο:

  • Στερεί από τους αιτούντες το δικαίωμα να επιλέγουν τη γλώσσα στην οποία θα γίνει η συνέντευξή τους.
  • Περικόπτει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στο δικαίωμα κατάθεσης αίτησης ασύλου.
  • Διευρύνει την κράτηση για όλους όσους απορρίπτεται το αίτημά ασύλου τους, χωρίς τους όρους προστασίας του διεθνούς δικαίου.
  • Μεθοδεύει την απαξίωση του ΕΚΚΑ, του αρμόδιου φορέα για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα και συγκεντρώνει όλη τη διαχείριση στη νέα ειδική γραμματεία του Υπουργείου Μετανάστευσης.

«Δεν μένει όμως σε αυτά. Συνεχίζει την συγκέντρωση στρατού μετακλητών οι οποίοι μπορούν να αναλαμβάνουν ακόμα και χρέη προϊσταμένου και να παρακάμπτουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Δημιουργεί ειδικό λογαριασμό πιστώσεων στο Υπουργείο κάτι το οποίο μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο στους φορείς της κυβέρνησης που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, θυμίζοντας σε όλους μας τις επικίνδυνες φαιδρότητες -που ευτυχώς απέσυραν- με τα πλωτά φράγματα του κυρίου Στεφανή», προστίθεται.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουμε ότι η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος μπορεί γίνει μόνο με την εφαρμογή ενός αξιόπιστου εθνικού σχεδίου, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο, επιβεβαιώνοντας καθημερινά την διαχειριστική ανικανότητα και την ανευθυνότητά της και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των τοπικών κοινωνιών, των προσφύγων και των μεταναστών», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ