ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαραθώνια κατάθεση Ξένης Δημητρίου στην Προανακριτική με αιχμές κατά Ράικου

Μαραθώνια κατάθεση Ξένης Δημητρίου στην Προανακριτική με αιχμές κατά Ράικου
ΙΝΤΙΜΕ

«Μαραθώνια» είναι η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η κ. Δημητρίου, η οποία από την πρώτη κιόλας ημέρα της κατάθεσής της στην Επιτροπή άφησε αιχμές εναντίον της Ελένης Ράικου, επανήλθε σήμερα, "καρφώνοντας" περισσότερο την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς.

«Η κ. Ράικου δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την ώρα που μπήκαν λεφτά στον λογαριασμό της από την Novartis", φέρεται να είπε στην κατάθεσή της. Είναι γνωστό ωστόσο, από τη δικογραφία ότι ο σύζυγος της κ. Ράικου, Λεωνίδας Καρνέσης, γιατρός στο επάγγελμα, είχε λάβει χρήματα από τη Novartis για μια κλινική έρευνα στην οποία συμμετείχε και ότι ο τραπεζικός λογαριασμός ήταν κοινός.

Η ίδια όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε δηλώσει σύμφωνα με πληροφορίες ότι δεν γνώριζε για τη συμμετοχή του συζύγου της σε αυτή τη μελέτη και ότι δεν αναφέρεται στις καταθέσεις στον κοινό λογαριασμό ότι τα χρήματα προήλθαν από τη Novartis.

Η Ξένη Δημητρίου άφησε εκ νέου αιχμές και κατά του Ιωάννη Αγγελή.

Ξ. Δημητρίου: Αρχές του 2018 κατατέθηκαν οι μηνύσεις Σαμαρά και άλλων κατά των εισαγγελέων και πολιτικών προσώπων. Αγγελής και Ράικου δεν είπαν το παραμικρό τότε για πιέσεις, Ρασπούτιν κλπ. Αυτά ειπώθηκαν πολύ μετά τον Φεβρουάριο του 2018. Εγώ η ίδια έστειλα τις μηνύσεις στη Βουλή. Πολύ αργότερα (έναν χρόνο μετά) Ράικου και Αγγελής άρχισαν να μιλούν για Παπαγγελόπουλο, πιέσεις. Όψιμα τα λέει η Ράικου και ακόμη πιο όψιμα ο Αγγελής.

Στις ερωτήσεις που δέχθηκε για τους προστατευόμενους μάρτυρες, φέρεται να χαρακτήρισε αναξιόπιστο μάρτυρα τον Νίκο Μανιαδάκη εξαιτίας του χρόνου που επέλεξε να προχωρήσει στις καταγγελίες περί πιέσεων που δεχόταν να εμπλέξει τα πολιτικά πρόσωπα.

«Πριν καταστεί κατηγορουμενος ο Μανιαδάκης έπρεπε να είχε κάνει τις καταγγελίες για πιέσεις να έμπλεξει πολιτικούς. Ο χρόνος που το έκανε (ενώ είναι κατηγορουμενος) είναι σημαντικός. Δεν είναι αξιόπιστος για αυτόν ακριβώς τον λόγο», είπε σύμφωνα με πληροφορίες.

Σε ότι αφορά στον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» απάντησε σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής:

Β. Κεγκέρογλου: Είναι νόμιμος ο τρόπος με τον οποίο η Τουλουπάκη έκανε προστατευόμενο τον Σαράφη;
Το ρωτάω γιατί κατέθεσε στην Αμερική και προσδοκά όφελος.

Ξ. Δημητρίου: Δικό σας συμπέρασμα ότι είναι εμπλεκόμενος ο μάρτυρας, δεν το γνωρίζω. Εσείς ισχυρίζεστε ότι έχετε τα στοιχεία, εσείς το λέτε.

Για την υπόθεση Κουρουμπλή, την οποία έχει βάλει στο στόχαστρο το ΚΙΝΑΛ, ρώτησε ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε ευθύνες της Εισαγγελέως Διαφθοράς για την παραγραφή της υπόθεσης Κουρουμπλή (μη ανατιμολόγηση φαρμάκων), καθώς τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν στείλει τρεις αναφορές στην Εισαγγελία Διαφθοράς (τέλη Φεβρουαρίου 2017, μέσα Μαρτίου 2017 και αρχές Απριλίου 2017) και τελικά ο Εισαγγελέας που το χειρίστηκε δεν διαβίβασε εγκαίρως και παραγράφηκε η υπόθεση.

Ξ.Δημητρίου: «Εάν ισχύουν αυτά που λέτε, ο Εισαγγελέας που το χειρίστηκε έχει διαπράξει πειθαρχικό αδίκημα».

Συμφωνα με πηγές της Επιτροπής αναφέρθηκε εκ νέου σε πιέσεις που δέχθηκαν οι εισαγγελείς στην έρευνά τους.

Γ. Ραγκούσης: Η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο ή σκευωρία?

Ξ. Δημητρίου: Μεγάλο σκάνδαλο το σκάνδαλο Novartis και καλώς ερευνάται από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Η πίεση που έχει ασκηθεί από κάποιους κατηγορούμενους με ολα τα μέσα (μηνύσεις, στοχοποίηση κλπ) στους εισαγγελείς Διαφθοράς είναι πρωτοφανής και αθέμιτη.

Η κ. Δημητρίου η οποία σε προηγούμενη κατάθεσή της, φέρεται να διέψευσε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο που είχε πει πως πληροφορήθηκε για την διαβίβαση της δικογραφίας από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς -όπως είπε- δεν του είχε αναφέρει τίποτα για την υπόθεση, ρωτήθηκε για το θέμα αυτό και είπε σύμφωνα με πληροφορίες:

Γ. Ραγκούσης: Η επίσκεψη Τζανακόπουλου ήταν παρέμβαση?

Ξ. Δημητρίου: Όχι φυσικά. Σας είπα ότι συζητήσαμε για λίγα λεπτά διαδικαστικά θέματα. Δεν είναι ασυνήθιστο να ζητούν συνάντηση και να επισκέπτονται τον Άρειο Πάγο, πολιτικοί. Μάλιστα με είχε επισκεφθεί νυν υπουργός της ΝΔ, όταν το κόμμα του ήταν στην αντιπολίτευση, για να με ρωτήσει για εκκρεμή προσωπική του υπόθεση. Φυσικά και δεν τον ενημέρωσα.

Σε ερώτηση του Δημήτρη Μαρκόπουλου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εάν θεωρεί δόκιμο να συμμετέχει πρώην δικαστικός του επιπέδου του σε μυστική συνάντηση επίλυσης διαφοράς μεταξύ εκδότη (Φιλιππάκη) και επιχειρηματία (Παπαγγελόπουλου), φέρεται να απάντησε "εγώ ποτέ δεν θα γινόμουν πολιτικός. Ποτε".

Ο Γιάννης Ραγκούση την ρώτησε για τον οικονομικό εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου ο οποίος κατέθεσε στην Επιτροπή ότι του ασκήθηκαν πιέσεις και σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε:

Ξ. Δημητρίου: Ο κύριος Αθανασίου κρατούσε για 3 χρόνια (2014-2017) υπόθεση που αφορούσε οφ σορ εταιρείες 3 βουλευτών της ΝΔ που είχαν χρηματίσει υπουργοί. Υπήρχε υλικό σε δεκάδες φακέλους με πολλά στοιχεία. Αυτό το υλικό εστάλη από τον αντικατάστατη του, κύριο Μπρη στην κυρία Ραικου για συσχέτιση. Τελικά διαπιστώθηκε ότι η δικογραφία που είχε ζητήσει η κυρία Ραικου να συσχετισθεί, ήταν δική της δικογραφία και γνώριζε από τότε το θέμα.
Ζήτησα να μην προαχθεί ο κ. Αθανασίου και για αυτό αλλά και για τι γεγονός ότι όταν κλήθηκαν εισαγγελείς από χώρες που είχαν εμπλεκόμενους να συναντηθούν στη Χάγη για ανταλλαγή στοιχείων για τα Panama papers είπε ψέματα στην υπηρεσια του οτι πηγε ενώ αυτό δεν συνέβη.

Εν τω μεταξύ, στα χέρια των μελών της Επιτροπής έφτασε αίτημα της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου να της χορηγηθούν πρακτικά της κατάθεσης του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

«Επειδή πληροφορήθηκα από τον τύπο και μερίδα των sites ότι μέρος της κατάθεσης ενώπιον σας του Σάμπυ Μιωνή με αφορά. Επειδή προτίθεμαι να καταθέσω σε βάρος του έγκληση για ψευδορκία, απάτη, συκοφαντική δυσφήμιση και άλλα αδικήματα και επειδή έχω έννομο συμφέρον σας παρακαλώ, όπως μου χορηγήσετε τα πρακτικά της κατάθεσής του ενώπιόν σας», αναφέρει στην επιστολή της προς τον πρόεδρο Ιωάννη Μπούγα.

Η κατάθεση της Ξένης Δημητρίου θα συνεχιστεί και αύριο Τετάρτη.

Κοινοβουλευτικές Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Καταρρίφθηκε το αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας

"Η υπόθεση Novartis είναι μεγάλο σκάνδαλο και καλώς ερευνάται. Η πίεση που έχει ασκηθεί από κάποιους κατηγορούμενους με όλα τα μέσα(μηνύσεις, στοχοποίηση κλπ) στους εισαγγελείς διαφοράς είναι πρωτοφανής και αθέμιτη".

Με τη φράση αυτή της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου καταρρίφθηκε πλήρως η κατασκευασμένη επιχείρηση της ΝΔ να μετατρέψει το αυταπόδεικτο και διεθνές σκάνδαλο σε σκευωρία. Προφανής στόχος τους ήταν και είναι να παγώσει η έρευνα στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν. Τώρα έγινε απολύτως αντιληπτό γιατί προσπάθησαν να παραποιήσουν την κατάθεση της κ. Δημητρίου. Φοβόντουσαν την αλήθεια και όσα συγκλονιστικά αποκαλύφθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της προανακριτικής επιτροπής. Η μαρτυρία της Ξένης Δημητρίου ήταν ποταμός. Η πρώην εισαγγελέας προχώρησε σε 5 συγκλονιστικές αποκαλύψεις, αποδομώντας πλήρως το αφήγημα της ΝΔ:

- Για τον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος και αυτός χρόνια μετά την αποχώρησή του «θυμήθηκε» εξωθεσμικές πιέσεις, αποκάλυψε ότι για 3 χρόνια (2014-2017) κρατούσε στο συρτάρι υποθέσεις για οφσορ τριών πρώην υπουργών της ΝΔ. Η υπόθεση ήταν γνωστή από τότε και στην Ελένη Ράικου. Αποτέλεσμα της μεθόδευσης ήταν να παραγραφούν τα αδικήματα των τριών πρώην υπουργών.

- Ο κ. Αθανασίου δεν προήχθη στο δικαστικό σώμα εξαιτίας της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά και για το γεγονός ότι σε συνάντηση εισαγγελέων στη Χάγη, προκειμένου να ανταλλάξουν στοιχεία σχετικά με τα Panama papers, είπε ψέματα στην υπηρεσία του οτι πήγε ενώ αυτό δεν συνέβη

- Οι Ράικου και Αγγελής επινόησαν τις καταγγελίες κατά του Παπαγγελόπουλου, ένα χρόνο μετά την αποχώρησή τους από τις θέσεις που κατείχαν. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, δεν είχαν αναφέρει το παραμικρό για όσα όψιμα καταγγέλλουν τώρα περί εκβιασμών, πιέσεων και Ρασπούτιν.

- Η κ. Ραικου δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την ώρα που μπήκαν λεφτά από την Novartis στον κοινό λογαριασμό που διατηρούσε με το σύζυγό της

- Ο Μανιαδάκης δεν είναι αξιόπιστος μάρτυρας από τη στιγμή που «είπε όσα είπε» μόνο όταν κατέστη κατηγορούμενος.

Κύκλοι Προανακριτικής Επιτροπής προς ΣΥΡΙΖΑ: "Η απελπισία γεννά φαντάσματα"

Κύκλοι της Προανακριτικής Επιτροπής σχολιάζοντας τη διαρροή κοινοβουλευτικών πηγών του ΣΥΡΙΖΑ για τις off shore και πρώην γαλάζιους υπουργούς, έκαναν λόγο για απελπισία που γεννά φαντάσματα.

"Η απελπισία γεννά φαντάσματα. Δεν εξηγείται διαφορετικά πως ο κύριος Βαξεβάνης και η παρέα του βλέπουν - ως συνηθως - νέους υπόπτους και off shore.

Τώρα λοιπόν αποδίδουν αλλά πράγματα από αυτά που πραγματικά η εισαγγελεας Ξένη Δημητρίου είπε "ξεχνώντας" πως σημερα η ίδια εκ νεου επιβεβαίωσε οτι ο κ αγγελης της ειχε πει οτι πισω απο την στοχοποίηση του ηταν ο Παπαγγελόπουλος και οταν μιλούσαν για Ρασπούτιν και μεθοδεύσεις ολοι ήξεραν οτι αναφέρεται σε Παπαγγελόπουλο. Ταυτόχρονα η κυρία Δημητρίου πηρε αποστάσεις και απο την αντιθεσμική συναντηση Παπαγγελόπουλου- παπα και μιωνη στο Μαξίμου. Μετα την καταθεση της ειναι πλεον ξεκαθαρο ότι ο κ Αγγελής οχι όψιμα αλλα την στιγμη της παραίτησης του ενημερωσε την καθ υλην αρμόδια εισαγγελεα του ΑΠ για το ρολο του αναπληρωτή υπουργού. Όλοι λοιπον ήξεραν οταν έγραφε ο κ Αγγελης ρασπουτιν σε ποιον αναφερόταν. Δυστυχως ομως οι καταγγελίες του αντι να ελεγχθούν αμεσα, επρεπε να περασουν 6 μηνες και ενα δημοσίευμα στο τύπο για να διατάξει η εισαγγελεας την διερεύνηση τους. Ερωτηματικό αποτελεί γιατι η κα εισαγγελεας οταν εξετάσθηκε απο τους αντιεισαγγελείς του ΑΠ κ Σοφουλακη και Ζαχαρή στην ερωτηση περι "ρασπουτιν" δήλωσε άγνοια και γιατι δεν απάντησε αυτο που αποκάλυψε στην επιτροπή μας: οτι ο Ρασπούτιν ειναι ο Παπαγγελόπουλος. Οσο καποιοι φίλοι του κ Αρτεμίου διαστερευλωνουν τα λεγόμενα και ανακαλύπτουν δήθεν off shore με βουλευτες - κάτι που ποτε δεν ειπωθηκε - δεν μπορουν να ξεπεράσουν την αποκάλυψη οτι μετα την παραίτηση αγγελη ολοι στον Άρειο Παγο και στην Κυβέρνηση ήξεραν οτι ο Ρασπούτιν ειναι ο Παπαγγελόπουλος και δεν έκαναν τιποτα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ