ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αγωνία της κυβέρνησης για τον τουρισμό – Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις

Η αγωνία της κυβέρνησης για τον τουρισμό – Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις
AP Photo/Nikiforos Pittaras

Ο τουρισμός είναι για την κυβέρνηση το μεγάλο στοίχημα και για αυτό το λόγο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί πακέτο μέτρων στήριξης των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και κίνητρα για να μπορέσουν οι πολίτες να επισκεφθούν τουριστικά θέρετρα, μέσα από ένα νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι και η στήριξη μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η κυβέρνηση ασκεί έντονη διπλωματική πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού.

Για τον λόγο αυτό το λόγο έστειλε επιστολή στην Κομισιόν, με την οποία ζητά στις 15 Ιουνίου να ανοίξουν τα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα και στη συνέχεια να υπάρξει ταυτόχρονη δυνατότητα αεροπορικών, οδικών και θαλάσσιων μετακινήσεων.

Άρση μέτρων: Στο «τραπέζι» της ΕΕ η ελληνική πρόταση για τον τουρισμό

Για τις πτήσεις, η κυβέρνηση ζητά να μην υπάρχει κενή θέση ανάμεσα στα αεροπορικά καθίσματα και να είναι αναγκαστική η χρήση μάσκας. Ζητά, όμως, όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ κορωνoϊού ή αντισωμάτων τουλάχιστον 72 ώρες πριν ταξιδέψουν.

Η Αθήνα προτείνει σε χώρες, οι οποίες έχουν περιορίσει την εξάπλωση του ιού να μην χρειάζεται να υποβάλουν σε τεστ τους τουρίστες και αυτοί να μην μπαίνουν σε καραντίνα όταν θα ολοκληρώνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Επιπλέον, σε περίπτωση μεγάλης διασποράς του ιού, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφής των τουριστών στην πατρίδα τους.

Κρίσιμες αποφάσεις στις Βρυξέλλες

Η Κομισιόν αναμένεται να λάβει σήμερα Τετάρτη, κρίσιμες αποφάσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ενθαρρύνει διακρατικές συμφωνίες για χώρες που έχουν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, καθώς τα μαζικά τεστ τουριστών αποτελούν τεράστιο κόστος σε χρόνο και σε χρήμα για τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης με στόχο την αποσυμφόρηση των δημόσιων χώρων.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει ήδη σχετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμοξιολόγων. Όχι τυχαία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι «ενδεχομένως να ήταν προς όφελος να ανοίξει πιο νωρίς η εστίαση για να μην υπάρχει διασπορά».

Το μεγάλο ευχαριστώ στους νοσηλευτές

Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας για τους νοσηλευτές, χτες, ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη μαζί τους για να τους ευχαριστήσει και δημόσια για την προσφορά τους στην υγειονομική κρίση.

«Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι έχετε κάνει, εσείς, το προσωπικό σας, όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης», τους είπε και παράλληλα δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Ήταν δύσκολα, δεν φοβηθήκαμε, δεν καταθέσαμε ούτε μια στιγμή τα όπλα... Βγήκαμε ενισχυμένοι, βγήκαμε δυνατοί» του είπε η Βάγια Ζαγάνα, διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφτηκε το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Εκεί την υποδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο διοικητής του νοσοκομείου. Η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι είναι «είναι τιμή μου που είμαι σήμερα εδώ. Είστε οι μαχητές της πρώτης γραμμής».

Κόντρα για τον Στουρνάρα

Κόντρα όμως την ίδια ώρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, έπειτα από εισήγηση της κυβέρνησης.

Ψήφος εμπιστοσύνης από κυβέρνηση - ΕΚΤ η ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα

Ο κ. Στέλιος Πέτσας δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία και το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με μία ειρωνική ανακοίνωση ευχήθηκε «καλή θητεία» στο κ. Στουρνάρα και πρόσθεσε: «Τουλάχιστον τώρα που δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, να πέσει μέσα σε κάποια πρόβλεψή του, με πρώτη από όλες αυτή για ύφεση 4% λόγω της κρίσης του κορωνοϊού».

Αφήνοντας, μάλιστα, και υπονοούμενα περί πρόωρων εκλογών η Κουμουνδούρου τονίζει: «Αλλά έτσι όπως τα φέρνει η ζωή, θα ξανασυναντηθούμε αργά η γρήγορα, οπότε θα έχει και πάλι όλο τον χρόνο στη διάθεσή του να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση».

Η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη, ήταν θετική: «Τη θεωρούμε μία απολύτως φυσιολογική εξέλιξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ