ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Ούτε βήμα πίσω στην εξ' αποστάσεως εκπαίδευση

Κεραμέως: Ούτε βήμα πίσω στην εξ' αποστάσεως εκπαίδευση
ΙΝΤΙΜΕ

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η κυβέρνηση στο ζήτημα της τηλεκπαίδευσης μέσω καμερών στα σχολεία που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και τα κόμματα. Εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και δίκη προθέσεων, υποστηρίζοντας ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ως νόμιμο το σκοπό της διάταξης που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

«Κάποιοι βρίσκονται σε απόγνωση και ψάχνουν νέες άμυνες, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος», είπε απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου από το ΚΙΝΑΛ και σημείωσε πως έχει προβλεφθεί όλο το σχέδιο με κάθε λεπτομέρεια.

«Κάνουμε το καθήκον μας, λαμβάνοντας μέριμνα για την προστασία όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, προβλέπουμε αυτή τη δυνατότητα για τα παιδιά που μένουν σπίτι να μην αποκοπούν από την εκπαιδευτική διαδικασία και να μπορούν να συνδεθούν ψηφιακά με την τάξη τους», ανέφερε και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές που βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια.

«Ας κοιτάξουμε μπροστά και ας μην αφήσουμε μικροπολιτικά συμφέροντα και σκοπιμότητες να σταθούν εμπόδιο στην πρόοδο των μαθητών», είπε και διερωτήθηκε τι προτείνει το ΚΙΝΑΛ που ψήφισε «παρών» στη ρύθμιση.

«Τι απαντάτε στους μαθητές που μένουν σπίτι γιατί ο παππούς ή η γιαγιά που μένει μαζί τους μπορεί να ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου; Αυτά τα παιδιά κ. Κεφαλίδου να μην έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση;», είπε η Νίκη Κεραμέως.

Από την πλευρά της η Χαρά Κεφαλίδου έκανε λόγο για αιφνιδιαστική νομοθέτηση και πως η επιλογή λύσης οφείλει να είναι εντός του πλαισίου νομιμότητας.

«Εμείς σας προτείνουμε να κάνετε χρήση της εξ αποστάσεως ασύγχρονης», υποστήριξε και κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι με τι ενέργειες του θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος.

Συλλαλητήριο στην Αθήνα

Εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Λόγω του συλλαλητηρίου έκελισαν οι δρόμοι στο Κέντρο της πόλης, η Βασσιλίσης Σοφίας από Σέκερη, η Β. Αμαλίας από Συγγρού και η Σταδίου.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από τα Προπύλαια και συνεχίστηκε με πορεία προς τη Βουλή.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ και μαθητές εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Αρχή Δεδομένων: «Ναι» στο μάθημα, «όχι» στην καταγραφή

Νωρίτερα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε αποφανθεί ότι είναι νόμιμη η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με μετάδοση του μαθήματος, αλλά όχι η αποθήκευση και επεξεργασία αυτού.

Τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής πραγματοποίησαν τηλεδιασκέψεις με το προεδρείο και τη νομική σύμβουλο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ και εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων, μετά από σχετικά αιτήματά τους.

«Ο σκοπός της συγκεκριμένης επεξεργασίας που συνίσταται στην παροχή εκπαίδευσης είναι κατ’ αρχήν νόμιμος και μπορεί να αποτελέσει, υπό προϋποθέσεις, τη βάση για τη σύννομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των διδασκόντων και των μαθητών, στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» σημειώνει στο σκεπτικό της η Αρχή.

Πέραν όμως «της απαγόρευσης της καταγραφής και αποθήκευσης του μαθήματος», ύστερα από συμβουλευτική σύσταση της Αρχής, ορίστηκε ο υπεύθυνος επεξεργασίας, περιορίστηκε ο σκοπός χρήσης των μεταδιδομένων (πληροφορίες που παράγονται κατά τη λειτουργία των συστημάτων τηλεκπαίδευσης, π.χ. δεδομένα για τους χρόνους διάσκεψης ενός χρήστη) και «θεσπίσθηκε η υποχρέωση καταστροφής τους».

Εξάλλου τέθηκε ως προϋπόθεση για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, «η διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου».

Με την υπουργική αυτή απόφαση «θα οριστούν, πλην άλλων, και οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων. Με την απόφαση αυτή θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου τρόπου διδακτικής και θα είναι δυνατή η συνολική αξιολόγησή του από την άποψη της αρχής της αναλογικότητας που διέπει το δίκαιο των προσωπικών δεδομένων».Παράλληλα, η Αρχή αναγνωρίζει ότι «η ταυτόχρονη διδασκαλία συνεπάγεται περισσότερους κινδύνους στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών εν συγκρίσει με τη διδασκαλία στην τάξη». Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, προβλέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση σε περίπτωση επιδημικής νόσου.

«Η εφαρμογή της διάταξης εξαρτάται από τη διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου των σχεδιαζόμενων πράξεων επεξεργασίας στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία διενεργείται με συγκεκριμένη μεθοδολογία, ώστε να προσδιοριστούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι εγγυήσεις, τα μέτρα και οι μηχανισμοί ασφάλειας μέσω των οποίων διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των εκπαιδευτικών, των μαθητών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων» ανέφερε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σφοδρές αντιδράσεις από ΟΛΜΕ

Οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ήρθαν ως απότοκο στην έντονη πολιτική αντίδραση που πυροδότησε το θέμα των καμερών στα σχολεία, για την μετάδοση των μαθημάτων σε μαθητές που δεν πηγαίνουν στις σχολικές αίθουσες.

Στην τροπολογία που ψηφίστηκε επί του ζητήματος αναφερόταν πως «είναι δυνατή η, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός. Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων».

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ελλάδας κατέρχεται αύριο, Τετάρτη, σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως η τροπολογία για τις κάμερες παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών.

Σε ανακοίνωση της, σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου άλλα και τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών

  • κατέθεσε με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας, αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία
  • αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών
  • ψήφισε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, παραβιάζοντας τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία.
  • Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, καλούν όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Τετάρτη 13 Μαΐου στη 1μμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ