ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική με Κεραμέως σε τρία πεδία

ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική με Κεραμέως σε τρία πεδία
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Αδύναμο κρίκο» της κυβέρνησης θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ τη Νίκη Κεραμέως.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει στην υπουργό Παιδείας από μια μεριά προχειρότητα και διοικητική ανεπάρκεια. Από την άλλη, η Κουμουνδούρου την εγκαλεί για απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και σκανδαλώδη ενίσχυση ιδιωτικών σχολείων και κολεγίων.

Τα τρία μέτωπα

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούεται με την κ. Κεραμέως σε τρία πεδία. Συγκεκριμένα:

1. Στο άνοιγμα των σχολείων -με την εξαίρεση της τρίτης Λυκείου. Σε συνάντηση του με το ΔΣ της ΔΟΕ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι:


«Το άνοιγμα των σχολείων είναι «αχρείαστο ρίσκο, δεδομένου ότι μιλάμε για παιδιά που δεν είναι εύκολο να τηρήσουν κανόνες και πρωτόκολλα υγιεινής σε αυτή την ηλικία. Τα παιδιά είναι δύσκολο να μείνουν μακριά από ηλικιωμένους ανθρώπους, ιδιαίτερα το καλοκαίρι από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, ανεξάρτητα δηλαδή αν τα ίδια δεν είναι επιρρεπή στο να νοσήσουν. Μιλάμε για πολύ λίγες ημέρες, δεν είναι η έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι το τέλος της».

Από τη χτεσινή δημοσκόπηση της Alco για το Open προκύπτει ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων συμμερίζεται τις ανησυχίες για το άνοιγμα των σχολείων. Το 73% δεν θέλει να ανοίξουν τα Δημοτικά. Το 60% θέλει να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μόνο για τις Πανελλήνιες.


2. Στην αναμετάδοση των μαθημάτων μέσω Internet. Με τη γνωμάτευση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο Νίκος Φίλης και η Μερόπη Τζούφη είπαν ότι:


«Σύμφωνα με την Αρχή, η εξέταση του ζητήματος απαιτεί χρόνο, τεκμηρίωση, μελέτες και διαβούλευση. Συνακόλουθα, η «ζωντανή αναμετάδοση» του μαθήματος δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά το τρέχον σχολικό έτος και τελικά, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατάφερε να προκαλέσει μια τρικυμία για το τίποτα, συσπειρώνοντας ενάντια στα σχέδιά της το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου.»


3. Στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. O ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την απόσυρσή του. Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το πολυνομοσχέδιο «κατ' εμάς έχει μια φιλοσοφία ιδιωτικοποίησης της πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Προσέθεσε δε ότι: «Θέλω εγώ να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ενώ και το προηγούμενο διάστημα σε δυσκολίες είχαμε πάρει μια απόφαση να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών ανά τάξη, από 25 σε 22 παιδιά, τώρα εισήχθη η απόφαση να πάμε στα 26 παιδιά, να αυξηθούν»
Από τη μεριά τους, οι κ. Φίλης και Τζούφη επισημαίνουν:

«Με τη θετική εξέλιξη με την οποία ακυρώνεται η μετατροπή του μαθήματος σε ριάλιτι, ανοίγει ο δρόμος για κάτι καίριο και ουσιαστικό: την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε εν μέσω πανδημίας και περιλαμβάνει μια σειρά από αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που γυρίζουν το ρολόι της Παιδείας, πίσω στο 2014.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ