ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: Τη Δευτέρα η απόφαση για το άνοιγμα της εστίασης

Άδωνις Γεωργιάδης: Τη Δευτέρα η απόφαση για το άνοιγμα της εστίασης
ΙΝΤΙΜΕ

Την επόμενη Δευτέρα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το πότε θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης, ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNN Greece, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα πως το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει προσεχτικά, με σχέδιο και πρόγραμμα.

«Για να μιλάμε υπεύθυνα, όταν οι ειδικοί θα έχουν ολοκληρώσει την εξίσωση στα τέλη της εβδομάδας για την εξέλιξη της πανδημίας από τη μέρα που άνοιξαν τα καταστήματα, τότε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν μπορεί να ανοίξει νωρίτερα η εστίαση», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Τώρα συζητάμε για του τρόπους λειτουργίας της εστίασης, όχι για τις ημερομηνίες, διευκρίνισε.

Στο ερώτημα αν θα ανοίξει η πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως τελικά θα ανεβάσουν ρολά πολύ περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης και θα πάνε και καλύτερα του αναμενομένου. Όπως είπε, στόχος είναι τα μαγαζιά να έχουν το 80% της δυναμικότητάς τους κατ' ελάχιστο, για να ποροσθέσει ότι «όσοι λένε δεν θα ανοίξουν, θα ανοίξουν και η εστίαση θα πάει πολύ καλά».

«Όπως εντυπωσιάσαμε με το υγειονομικό σκέλος, θέλουμε το ίδιο και με το οικονομικό» τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση θα στηρίξει περαιτέρω τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης και το πλέγμα μέτρων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Ειδικότερα για τον τουρισμό ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως είναι επισφαλής οποιαδήποτε πρόβλεψη, καθώς υπάρχουν άγνωστες παράμετροι και «ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν». Π,άντως ο υπουργός τόνισε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός τουριστικός προορισμός τους επόμενους μήνες.

Σχετικά με την οικονομία, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως η ύφεση είναι αναπόφευκτη, όπως και η συνεπακόλουθη απώλεια θέσεων της εργασίας, ωστόσο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μετριάσει την ύφεση και να στηρίξει την αγορά εργασίας.

«Είναι δυνατόν να έχεις ύφεση και να μην χαθούν θέσεις εργασίας;» αναρωτήθηκε, συμπληρώνοντας πως «η μάχη δίνεται για να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερες θέσεις εργασίας»

Για το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε πως μέσα σε ένα 5ήμερο υπεβλήθησαν πενταπλάσιες αιτήσεις από αυτές που προέβλεπε το πρόγραμμα και έχουν αρχίσει οι εκταμιεύσεις, που μέχρι στιγμής φτάνουν τα 150 με 200 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα ξεκινήσει στις 20 Μαΐου και μέσα σε δυο μήνες θα έχουν πέσει στην αγορά περί τα 12 δισ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του εγγυοδοτικού, σημείωσε.

Για την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως δικαίως θα ανανεωθεί τη θητεία του, γιατί τα πρώτα έξι χρόνια στο τιμόνι της ΤτΕ τα πήγε εξαιρετικά καλά.

«Και αυτό δεν το λέει η κυβέρνηση, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», κατέληξε ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ