ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η προκλητικότητα της Τουρκίας σε δυσαρμονία με τον σύγχρονο κόσμο

Χατζηδάκης: Η προκλητικότητα της Τουρκίας σε δυσαρμονία με τον σύγχρονο κόσμο
ΙΝΤΙΜΕ

Μήνυμα στην Άγκυρα να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα που βρίσκονται σε δυσαρμονία με τον σύγχρονο κόσμο, έστειλε από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται η συμφωνία για τον αγωγό East Med, ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφού έκανε λόγο για μια ιστορικής σημασίας συμφωνία που ενισχύει τη χώρα ενεργειακά και γεωστρατηγικά, επεσήμανε ότι αποτελεί και ένα έμμεσο μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητα.

«Οι τρεις χώρες που υπογράφουμε τη συμφωνία στέλνουμε επίσης ένα μήνυμα ότι προχωράμε με συνεργασία στο δρόμο της νομιμότητας και της ειρήνης», είπε και επεσήμανε ότι ο αγωγός East Med δεν θα σχεδιαστεί επί χάρτου και δεν θα αφεθεί στην τύχη του, το αντίθετο, «οι συμβαλλόμενες χώρες ειναι αποφασισμένες να τον προστατεύσουν με ό,τι αυτό σημαίνει».

Σε ό,τι αφορά στη στάση της Ιταλίας που θεωρείται από πολλούς ο απαραίτητος κρίκος για να συνδεθεί ο αγωγός με το δίκτυο της Κεντρικής Ευρώπης, ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις της θα είναι θετικές. “Το τι θα κάνει η Ιταλία είναι δικό της θέμα, θα λάβει τις αποφάσεις της όποτε νομίζει, η σύμβαση πάντως, όπως ήρθε προς κύρωση στην Ελλάδα, θα κυρωθεί σε Ισραήλ και Κύπρο, με την Ιταλία στον τίτλο”, είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ήταν το προηγούμενο διάστημα σε επικοινωνία με τη γειτονική χώρα για συγκεκριμένες διατυπώσεις.

Στην παρέμβασή του έκανε ειδική μνεία στις προηγούμενες κυβερνήσεις που ξεκίνησαν την υλοποίηση της και υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό που τυγχάνει διακομματικής συναίνεσης σε μια χώρα που πολλές φορές «διαφωνούμε για να διαφωνούμε».

Στη στάση της Ιταλίας που εκτιμάται ως κρίσιμη για την βιωσιμότητα, την προοπτική και την χρηματοδότηση του έργου, αναφέρθηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επέκρινε την κυβέρνηση ότι στην εξωτερική πολιτική ενεργεί κατόπιν εορτής.

«Όταν αμυντικά και κατόπιν εορτής προσπαθούμε να αντιδράσουμε στις πιέσεις και τις κινήσεις των άλλων, χάνουμε σε διπλωματικό κεφάλαιο και αποτελεσματικότητα», ισχυρίστηκε. Ξεκάθαρη κυβερνητική πολιτική ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ.

Την άποψη ότι ο αγωγός περιπλέκει την κατάσταση στην περιοχή, ενισχύει την τουρκική προκλητικότητα, εξέφρασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ., ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ. Κατά της συμφωνίας για τον αγωγό τάσσεται το ΜέΡΑ 25, που μαζί με το ΚΚΕ την καταψηφίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ